presentatie aanbevelingen NVM tegen bevolkingskrimp

09/03/2010 14:48

NVM

Persuitnodiging presentatie aanbevelingen bevolkingskrimp NVM

Krimpgebied = Kansgebied

De lokale overheid heeft te weinig oog voor de gevolgen van bevolkingskrimp voor de woningmarkt. Als passende maatregelen uitblijven, zullen grootschalige leegstand en verpaupering van vastgoed het gevolg zijn. Prijsdalingen en ellenlange verkooptijden van huizen worden dan structureel. Dat stelt de NVM in haar document Krimpgebied = Kansgebied, dat de makelaarsorganisatie op 11 maart presenteert. Dit gebeurt in een landelijke actie, waarin het document wordt aangeboden aan Ank Bijleveld-Schouten, de demissionair Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; de verantwoordelijk gedeputeerden in Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland; en 40 onderzochte krimpgemeenten in deze provincies.

De NVM meent dat kleine gemeenten niet altijd beseffen dat hun belastinginkomsten door de afnemende bevolking sterk zullen teruglopen. Bovendien hebben de kleine kernen vaak te weinig vakkennis om krachtige besluiten te nemen. Daarom pleit de NVM in Krimpgebied = Kansgebied voor verregaande samenwerking tussen overheden. Daarnaast vindt de makelaarsorganisatie nieuwe beleidsinstrumenten noodzakelijk. De NVM pleit voor oplossingen als het instellen van een sloopfonds, het bieden van ruimte aan kleinschalige bedrijvigheid en het opheffen van verordeningen tegen het bezit van een tweede woning.

De NVM geeft in Krimpgebied = Kansgebied daarnaast specifieke oplossingen voor de vijf belangrijkste Nederlandse krimpregio's: Noordoost-Groningen, Noordwest-Friesland, Zeeuws-Vlaanderen, Parkstad Limburg en de Achterhoek.

Op donderdag 11 maart zal de heer Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, het document Krimpgebied = Kansgebied aanbieden aan mevrouw Ank Bijleveld-Schouten, de demissionair Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit aanbiedingsmoment zal plaatsvinden om 15.00 uur. Locatie is de Thorbeckezaal op de 3e verdieping (laagbouw) van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Graag nodigt de NVM u uit om hierbij aanwezig te zijn.

Dit aanbiedingsmoment maakt deel uit van een landelijke campagne van de NVM over bevolkingskrimp, die op donderdag 11 maart van start gaat. NVM-voorzitter Ger Hukker zal Krimpgebied = Kansgebied aanbieden aan Ank Bijleveld-Schouten. In de provincies Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland zullen de afdelingsvoorzitters van de NVM Krimpgebied = Kansgebied presenteren aan de verantwoordelijk gedeputeerden. Ook wordt het visiedocument door lokale makelaars aangeboden aan de 40 gemeenteraden van de onderzochte krimpgebieden. Tot slot start de NVM een billboardcampagne om bevolkingskrimp onder de aandacht te brengen van politiek Den Haag.





http://www.nvm.nl