Presentatie van documentaire 'Meer dan vergeten'

09/03/2010 15:07

Unie KBO

's-Hertogenbosch, 9 maart 2010. "In onze cultuur is het belangrijk om voor onze ouders te blijven zorgen. Maar we konden vader niet meer op de juiste manier verzorgen. Er was meer nodig dan alleen onze liefde. We namen gezamenlijk de beslissing om hem op te laten nemen in een verpleeghuis. Het welzijn van onze ouders stond voorop en niet ons aanzien binnen de Turkse gemeenschap. Wij moeten af van het idee wat anderen van ons denken. Wij hebben ons ook niet geschaamd voor onze vader en het is ook geen straf van Allah. Het kan iedereen overkomen."

Door vergrijzing en stijging van de levensverwachting worden steeds meer oudere migranten en hun families geconfronteerd met dementie. Voor de betrokkenen is dit vaak een onbekend en onbesproken verschijnsel, omgeven door taboes. De Unie KBO, met 320.000 leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland en het NOOM - het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten - willen daarom dementie binnen migrantengroepen aan de orde stellen.

De eerste stap wordt donderdagochtend 11 maart om 10.00 uur gezet met de presentatie van de documentaire "Meer dan vergeten", gericht op de Turkse en Surinaamse gemeenschap. De vertoning vindt plaats in de Verkadefabriek in s'-Hertogenbosch. "Meer dan vergeten" is ontwikkeld door het NOOM en de Unie KBO en heeft tot doel het onderwerp van dementie bespreekbaar te maken en mantelzorgers te ondersteunen. Na afloop van de film kan er gediscussieerd worden met de betrokken familieleden en enkele deskundigen op het gebied van dementie. Dat er veel behoefte bestaat aan informatie blijkt uit het feit dat alle plaatsen bezet zijn bij de presentatie.

Deze bijeenkomst vormt een eerste begin van een grootschalig voorlichtingstraject, gericht op de Turkse en Surinaamse doelgroep. Zo worden er meer dan 40 voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, verspreid over heel Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het gesprek op gang gebracht over dementie en de emotionele en sociale problemen die deze ziekte doorgaans met zich meebrengt. En dit vooral vanuit een specifiek Turks en Surinaams oogpunt.