Project Gemeente Westland

vangt 'laatkomers' op tijdens Dag van de Leerplicht

Wethouder vangt 'laatkomers' op tijdens Dag van de Leerplicht

Publicatiedatum: 11-03-2010

Om de leerplicht en het belang van op tijd komen onder de aandacht te brengen krijgt een aantal scholen in de gemeente Westland op donderdag 18 maart al vroeg bezoek van wethouder Van der Stee van Onderwijs en/of een leerplichtambtenaar. Op deze Dag van de Leerplicht zullen zij, samen met een medewerkster van bureau Halt, controleren of iedereen op tijd is en de laatkomers aanspreken.

Tijdens de Dag van de Leerplicht worden er gastlessen over leerplicht verzorgd op de Westlandse scholen. Zo wil de gemeente duidelijk maken waarom op tijd komen en aanwezig zijn zo belangrijk is. Verder wordt er uitgelegd waarom kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze een startkwalificatie halen volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een HAVO- of VWO-diploma of een diploma op minimaal MBO niveau 2.

Op deze landelijk georganiseerde dag staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. In 1900 is de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moest kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken. Daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs!