Gemeente Sneek


2009

Burgerjaarverslag Sneek 2009

Het Burgerjaarverslag 2009 verschijnt op donderdag 11 maart. Dan krijgen de inwoners van de gemeente Sneek het in de brievenbus als bijlage van het Sneeker Nieuwsblad, die huis-aan-huis verspreid wordt. Het is het laatste verslag van burgemeester Brok die eind januari afscheid nam van Sneek om burgemeester in Dordrecht te worden.

In het voorwoord van het verslag over 2009 schrijft Brok: "Op het moment dat dit Burgerjaarverslag verschijnt ben ik alweer ruim een maand aan het werk als burgemeester van Dordrecht. Gelukkig heeft de gemeente in de heer Apotheker een prima tijdelijke burgemeester voor u gevonden. Hij zal zich het komende jaar bezighouden met het klaarstomen van de gemeente Sneek voor de fusie met Bolsward, Nijefurd, Wûnseradiel en Wymbritseradiel."

Tevredenheidsonderzoek
Inwoners van de gemeente Sneek zijn zeer tevreden over de dienstverlening van de gemeente. De cijfers die ze geven voor de openingstijden van het gemeentehuis, de snelheid, deskundigheid en vriendelijkheid waarmee ze geholpen worden zijn zelfs iets gestegen ten opzichte van vorig jaar. De cijfers maken deel uit van het jaarlijkse representatieve onderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente Sneek. Een paar honderd inwoners hebben hun mening hierover kunnen geven. Het kwaliteitsonderzoek is gehouden door onderzoeksbureau I&O Research uit Enschede.

Daarnaast is er veel cijfermatig en feitelijk materiaal vanuit de gemeentelijke organisatie in het Burgerjaarverslag 2009 verwerkt, zoals het aantal gesloten huwelijken en geregistreerde partnerschappen, het aantal inwoners van de gemeente en gegevens over koninklijke onderscheidingen.

De centrumfunctie van Sneek in de regio
Dit jaar is extra aandacht geschonken de centrumfunctie van Sneek in de regio. Bijna alle ondervraagden (94 procent) vinden dat de stad Sneek een centrumfunctie in de regio heeft. Dit geldt volgens hen met name voor gezondheidszorg (95 procent), onderwijs (92 procent), winkelen (88 procent) en kunst en cultuur (82 procent).

Dat Sneek al eeuwenlang een centrumfunctie vervult in de regio blijkt uit een interview met Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaartmuseum. Hij vertelt dat de stad in de Middeleeuwen al een belangrijk handelscentrum was voor een groot ommeland. De groei van de stad was met name te danken aan de ligging en vervoersmogelijkheden. "Tot 1880 verliep vrijwel al het verkeer per beurtschip of trekschuit. Daarvan wist Sneek ook te profiteren want de stad lag op een kruispunt van verschillende waterwegen, zoals de Franekervaart, de Geeuw en de Oud- en Woudvaart. Sneek was vanuit alle richtingen te bereiken."

Theater, schooluitval en mantelzorgers
Daarnaast is in het Burgerjaarverslag te lezen dat 2009 een belangrijk jaar was voor het Theater Sneek en dat deze regio opnieuw de beste was in het terugdringen van schooluitval. Verder is er veel aandacht voor mensen die afgelopen jaar in het zonnetje zijn gezet, zoals een groep oud-verzetsstrijders, eindexamenkandidaten Fries, mantelzorgers, de leden van Advendo en Jong-Advendo en de inzamelaars van oud papier.