Persberichten

ESEF Awards 2010 uitgereikt

Publicatiedatum: 11-03-2010

Van een smerig werkje als ontlakken, een milieuvriendelijke klus maken. "Dat vind ik zelf heel sympathiek, maar daar werd niet op beoordeeld", aldus ESEF Awards 2010 juryvoorzitter professor dr. Ir. Arthur o. Eger na de uitreiking van de Awards afgelopen dinsdagavond 9 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was de klanttevredenheid die ervoor zorgde dat Enso de Award voor de nieuwe categorie Best Supplier in ontvangst mocht nemen voor zijn nieuwe ontlakkingstechnologie voor metalen en aluminium onderdelen. Refitech Composites kreeg de Award voor de eveneens nieuwe categorie Innovatieve Materiaaltoepassing voor een pick en place arm van koolstof, toegepast in een productiemachine voor sigaren. ART Group ontving zelfs twee Awards: die voor Engineering & Design en de Made in Holland Award. De ESEF Publieksprijs was voor VDL Parree. Dit bedrijf ontwikkelde een ingenieus bevestigingsplatform voor in de auto voor Maxicosi.

Arthur Eger, hoogleraar Industrieel Ontwerpen van de TU Twente is erg te spreken over de kwaliteit van de inzendingen. "We willen als jury benadrukken dat we niet hebben gekozen voor de producten, die vaak heel sympathiek waren -denk aan de verstelbare bril voor ontwikkelingslanden FocusSpec, of de milieuvriendelijkheid van de ontlakkingstechnologie van Enso - maar dat we puur hebben gekeken naar de engineering."
De Made in Holland Award - bedoeld om de prestaties van Nederland als industrieland voor het voetlicht te brengen - ging naar ART Groep, net als de Award voor engineering & Design. De lenzenmachine voor de FocusSpec, gooide hoge ogen. "Ook hier hebben we het sympathieke van het product heel strikt gescheiden van de engineering. We hebben dus niet de bril bekroond, maar de buitengewoon geavanceerde aanpak om de bril te kunnen produceren."

Wakkerschudden
Ook gebruikte de hoogleraar de uitreiking van de Award aan Refitech Composites om andere engineers even wakker te schudden. "Carbon, zoals door Refitecht gebruikt in de pick and place arm, is een fascinerend materiaal. Je moet het heel anders benaderen dan metaal, of aluminium, waar vaak standaard voor wordt gekozen. Maar carbon is uniek: het zorgt er in dit geval zelfs voor dat de sigarenproductiemachine door het lagere gewicht zelfs veertig procent sneller kan draaien. Ik heb gezegd: mensen, hier valt winst te boeken. Verdiep je, net als Refitech, eens in andere materialen dan aluminium of metaal!"
De Publieksprijs voor VDL Parree is volgens Eger een begrijpelijke keuze."Het bevestigingsplatform werd gedemonstreerd aan ons. Je ziet meteen dat dit product voor veel mensen een herkenbaar probleem oplost: hoe krijg ik die Maxicosi simpel en veilig vast op de achterbank."

De ESEF Awards 2010 zijn een erkenning voor vakmanschap op het gebied van engineering, supply en innovatieve materiaal toepassingen. Uit alle inzendingen waren er in totaal negen genomineerd, verdeeld over de drie categorieën Engineering, Best Supplier en Innovatieve Materiaal Toepassingen. De ESEF Awards zijn een initiatief van VNU Exhibitions Europe. De beursorganisator wil hiermee de aandacht vestigen op bedrijven die zich opvallend positief profileren binnen de markt.


ALGEMENE INFORMATIE

Techni-Show: Dinsdag 9 maart t/m vrijdag 12 maart
Techni-Show is de grootste en belangrijkste vakbeurs van de Benelux op het gebied van industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, toebehoren en hulpmiddelen. De laatste editie was goed voor ruim 55.000 bezoekers.

www.technishow.nl


ESEF
Gelijktijdig met de Techni-Show heeft ook de ESEF plaats. ESEF is in Nederland de toonaangevende vakbeurs op het gebied van toeleveren, uitbesteden en engineering. ESEF 2008 trok ruim 32.000 bezoekers.

www.esef.nl

-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (