Gemeente Hilversum

Flinke investeringen schoolgebouwen

publicatiedatum: woensdag 10 maart 2010

"Een prettig schoolgebouw is de basis van goed onderwijs"

De gemeente Hilversum wil graag een gunstig klimaat scheppen voor gedegen onderwijs. De belangrijkste voorwaarde die de gemeente invult is goede huisvesting. (Ze heeft geen directe bemoeienis met de inhoud van het onderwijs - daarvoor kennen we in ons land de onderwijsinspectie).

Deltaplan

De schoolbesturen en de gemeenteraad hebben samen een meerjarenplan afgesproken om alle schoolgebouwen op een adequaat niveau te brengen. Onderhoud van de buitenkant, renovatie, uitbreidingen met nieuwe klaslokalen en nieuwbouw van scholen zijn er in opgenomen. In 2009 heeft de gemeenteraad dit plan aangepast aan de actuele stand van zaken. Voor deze Actualisatie onderwijshuisvesting heeft het college extra geld vrij gemaakt. In de jaren voor 2006 werd er slechts 2,7 miljoen per jaar in geïnvesteerd, op dit moment gaat het om jaarlijkse bedragen van bijna 7 miljoen. In 2009 en 2010 is er sprake van een extra impuls: 8,5 miljoen en 13 miljoen. Meer dan de helft van alle investeringen van de gemeente gaan in de jaren 2009-2012 naar onderwijshuisvesting. Er is dus sprake van een deltaplan schoolgebouwen.

Meer kinderen

Een belangrijke reden voor deze impuls is de groei van het aantal kinderen in Hilversum. Hoewel het aantal jongeren van 0 tot 20 jaar landelijk afneemt, neemt het in Hilversum juist toe. Er vestigen zich hier veel jonge gezinnen. Tot 2018 is een verdere groei te verwachten. Uitbreidingen van klaslokalen zijn dus hard nodig.

Monumenten

Hilversum kent veel monumentale scholen. Karakteristieke gebouwen van bijvoorbeeld architect Dudok. Het vraagt veel inzet om deze gebouwen in goede staat te houden. Verder zijn er veel scholen van meer dan 40 jaar oud. Vaak is hier een grondige renovatie of soms nieuwbouw nodig.

"Een prettig schoolgebouw is de basis van goed onderwijs en een goede sfeer op school," vindt wethouder Karin Walters van Onderwijs. "Het is een flinke klus om alle schoolgebouwen op peil te krijgen. De planning ligt er en het geld is ervoor vrijgemaakt, dus het is nu tijd voor de uitvoering. Hieronder geef ik u graag een beeld van welke projecten er allemaal lopen."

Projecten

Om inzicht te geven wat er gerealiseerd wordt in Hilversum in 2010 en 2011 op het gebied van onderwijshuisvesting wordt hieronder een deel van de projecten kort toegelicht.

§ Voor de Goudenregenschool aan de Goudenregenlaan zullen er twee extra lokalen gerealiseerd worden. Tegelijk met deze ontwikkeling zal ook buitenschoolse opvang worden gerealiseerd.

§ Voor drie basisscholen in Hilversum Noord (Lelyschool, P. Dathenusschool en T. Brandsmaschool) is er een nieuw gebouw gerealiseerd. Dit wordt binnenkort in gebruik genomen.

§ Voor de Lorentzschool is uitbreiding noodzakelijk. Het plan voor het gebruik van de Philipsschool, samen met buitenschoolse opvang, is in een vergevorderd stadium.

§ Er zullen nieuwe plannen gemaakt worden voor de Da Costaschool en Hilvertsheem-Beatrix, nu het project Lieven de Key in de huidige vorm geen doorgang zal vinden. Voor de Da Costaschool wordt ondertussen achterstallig onderhoud aangepakt. Ook komt er een tijdelijke voorziening voor buitenschoolse opvang.

§ Het Kruispunt en de buitenschoolse opvang zullen in 2011 een plek krijgen in de oude melkfabriek aan de Larenseweg.

§ Voor de Wilhelminaschool wordt er bekeken op welke manier vorm gegeven kan worden aan de uitbreiding van twee lokalen en de vervanging van de twee noodlokalen.

§ De Wilge heeft recht op twee noodlokalen. Het gaat hierbij om het 20ste en 21ste lokaal.

§ De Hilversumse Schoolvereniging is bezig met een verbouwing. De school verhoogt het dak om zo twee extra lokalen te realiseren. De bouw start dit voorjaar.

§ Bij de Montessori-Zuid worden er twee lokalen bovenop het gebouw gerealiseerd. Uitvoering start waarschijnlijk na de meivakantie.

§ Voor de Mozaïek is een nieuwbouw- en renovatieplan in voorbereiding. Er wordt gericht op uitvoering in 2011.

§ De uitvoering van de verbouwing en uitbreiding van de Klimopschool staat in de startblokken. De tijdelijke huisvesting in het Lucentgebouw wordt na de voorjaarsvakantie in gebruik genomen.

§ De nieuwbouw aan het Laapersveld van de Gooise Praktijkschool en de Annie MG Schmidt school is gestart in januari.

§ De grootschalige renovatie en uitbreiding van het Comenius College zal spoedig beginnen. Op het terrein van de school zijn tijdelijke lokalen geplaatst, waarin de leerlingen vanaf maart les krijgen tijdens de bouw.

§ Nieuwbouwplannen van het St. Aloysius College zijn in vergevorderd stadium. In januari 2010 heeft raad goedkeuring verleend aan de voortgang van dit plan.

§ Groot Goylant wordt op dit moment gerenoveerd.