Senternovem

11-03-2010 | Groene grondstof bio-ethanol draagt bij aan snelle verduurzaming chemiesector

Op een relatief simpele manier kunnen chemiebedrijven in Nederland, Duitsland en België een deel van hun productie vergroenen. Voor de fabricage van kunststoffen en producten als shampoo en antivries gebruiken zij etheen dat gemaakt is van de fossiele brandstof nafta. Etheen kan echter ook gemaakt worden uit bio-ethanol. Bij grootschalig gebruik van dit duurzame bio-etheen zou de gezamenlijke CO2-uitstoot van de chemiebedrijven met 10 miljoen ton per jaar kunnen afnemen.

De snelle verduurzaming is mogelijk, omdat de chemiebedrijven zijn aangesloten op een gemeenschappelijk etheen-pijpleidingnet, vertelt Ton Runneboom, voorzitter van het Platform Groene Grondstoffen. "Het idee is om een fabriek te bouwen die bio-etheen produceert. De grondstof is via het bestaande net af te nemen, in combinatie met groene certificaten. Als de afnemende bedrijven jaarlijks enkele procenten bio-etheen gaan verwerken, kan de nieuwe fabriek meteen vol draaien en winstgevend zijn."

Voordelen voor chemiebedrijven
"Ook voor de chemiebedrijven zelf zijn er voordelen en ze zien er perspectief in", benadrukt Runneboom. "De bedrijven die aan de pijpleiding zitten kunnen op kleine schaal starten met het verwerken van bio-etheen. Ze hoeven zelf niet te investeren, waardoor de financiële risico's beperkt blijven." Op deze manier kunnen de bedrijven op relatief eenvoudige wijze tegemoet komen aan de toenemende vraag naar groene producten. De duurzame grondstof kost wellicht iets meer, maar dat is ruimschoots terug te verdienen met de verkoop van groene producten, zoals adviesbureau Accenture heeft doorgerekend.
De business case voor een nieuw te bouwen bio-etheenfabriek ziet er dus goed uit. Runneboom: "Het investeren in en het opereren van een bio-etheenfabriek past het beste bij de bestaande etheenproducenten langs de pijpleiding. In totaal gaat het om ongeveer tien producenten, waarvan vier in Nederland. Ook bestaat de mogelijkheid dat een nieuwe producent zich meldt. Hoe dan ook, gezien de complexiteit van de techniek is ervaring met de productie van etheen een vereiste."

Vaart met vergroenen
De toenemende vraag naar groene (consumenten)producten, in combinatie met de beschikbaarheid van bio-etheen, maakt dat de chemiesector in rap tempo kan vergroenen. "Dat is precies waar we ons als Platform Groene Grondstoffen op richten", vertelt Runneboom enthousiast. "Waar we nog wel mee te maken hebben, is dat voor ethanol invoerrechten geheven worden. Om echt vaart te maken met het vergroenen, is het noodzakelijk dat deze toepassing een regeling krijgt zoals voor suiker
- voor de suikerverwerkende industrie gelden geen invoerrechten."

Groene certificaten
"Daarnaast hebben we een goed werkend administratief systeem nodig om bij te houden welk bedrijf bio-etheen verwerkt", vervolgt Runneboom. "Een dergelijk systeem bestaat natuurlijk al voor groene stroom, waarbij groene certificaten de duurzame herkomst garanderen. Ook voor bio-ethanol is dat eenvoudig op te zetten. De betrouwbaarheid is volledig te waarborgen door alleen aan afnemers die fysiek aan de pijpleiding zitten groene certificaten te leveren. Klanten zijn er dan van verzekerd dat het product een duurzame herkomst heeft."

Toets aan duurzaamheidscriteria
Voor de productie van bio-ethanol wordt suikerriet gebruikt, dat vanzelfsprekend een duurzame herkomst moet hebben. Dit wordt verzekerd door initiatieven als 'Better Sugarcane Initiative', waarbij de organisatie Solidaridad betrokken is. Solidaridad, bekend van de Max Havelaar koffie, stelt duurzaamheidscriteria vast voor suikerrietplantages, suikerriet en vervolgproducten. Verder overweegt de organisatie om binnen het `Better Sugarcane Initiative' een aparte groep voor duurzame chemie op te zetten, in vervolg op het initiatief van de chemiesector.

Platform Groene Grondstoffen
De vergroening van de chemiesector draagt bij aan de doelstelling van het Platform Groene Grondstoffen dat dertig procent van de fossiele grondstoffen in Nederland in 2030 is vervangen door groene grondstoffen. De business case bio-etheen is een van de aandachtsgebieden waar het platform zich op richt. Ook voor andere gebieden, zoals de teelt van micro-algen, grasraffinage en pyrolyse, draagt het platform bij aan de uitwerking van business cases.

Meer informatie

EnergieTransitie Platform Groene Grondstoffen
Wijzigingsdatum | 10-03-2010