Senternovem

11-03-2010 | Provincie Fryslân 'vergroent' wagenpark

De provincie Fryslân is het nieuwe jaar duurzaam begonnen. Op 6 januari werden achttien bedrijfsauto's op gas gepresenteerd. De Volkswagen bestelauto's vervangen een gelijk aantal dieselauto's. De nieuwe busjes rijden nu nog op aardgas, maar moeten op korte termijn op `groen gas' gaan rijden. En niet alleen het wagenpark voor in het veld vergroent, ook de Commissaris van de Koningin laat zichzelf 'groen' rijden.

In de zomer van 2008 formuleerden de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân het `100.000 voertuigenplan Noord-Nederland'. Volgens dit plan rijden in 2015 liefst 100.000 voertuigen op duurzame transportbrandstoffen in de Noordelijke provincies. "Het gaat daarbij onder meer om streek- en stadsbussen en bedrijfswagens van overheden, zoals vracht- en vuilniswagens, maar ook om voertuigen van bedrijven en particulieren," zegt Jitske Stavenga, senior projectleider duurzame mobiliteit bij de provincie Fryslân. "Het plan kent meerdere doelstellingen: we willen de CO2-uitstoot verminderen en beter om te gaan met energie, maar ook minder afhankelijk zijn van gangbare brandstoffen en meer doen met lokale oplossingen."

70 procent `groen'
De 21 eerste provinciale auto's op gas lijken weinig zoden aan de dijk te zetten, ook wanneer je weet dat het totale wagenpark van de provincie Fryslân 59 auto's groot is. Maar met 650.000 kilometer per jaar en een grote zichtbaarheid in het veld vervullen de auto's wél een voorbeeldfunctie voor andere organisaties, bedrijven en voor particulieren. Stavenga: "Vóór 1 mei heeft de provincie Fryslân 44 `groene auto's' tot haar beschikking - dat is 70 procent van het wagenpark. Naast 35 auto's op gas en twee elektrische auto's zijn er ook vijf auto's op bio-ethanol - waaronder de dienstauto waarmee Commissaris van de Koningin Jorritsma door het hele land rijdt. Voor niet alle huidige voertuigen bestaat een groen alternatief: door de benodigde trekkracht is het soms nodig auto's op diesel te laten rijden."

Groen gas
De techniek vormt niet het probleem voor de introductie van het grootschalige `groene' rijden, de brandstofinfrastructuur wel. In Friesland zijn al meerdere plaatsen waar duurzame brandstoffen getankt kunnen worden: biodiesel, en bio-ethanol, maar ook aardgas en `groen gas', bijvoorbeeld op basis van vergiste koemest. Om praktische redenen is het nu nog niet mogelijk om overal groen gas te tanken: dat kan alleen in Leeuwarden. Wel zullen er eind 2010 in ieder geval zes vulpunten voor aardgas zijn, verspreid door de hele provincie. Stavenga: "Naar verwachting kan voor het einde van 2010 op al die punten groen gas getankt worden. Met alle veebedrijven in de provincie moet biogas op basis van mest geen probleem zijn. Ook wordt hard gewerkt aan een distributienetwerk. En vergeet ook niet dat het Noorden behoorlijk voorop loopt: er zijn relatief veel vulpunten in Friesland. Er zijn er weliswaar meer in de Randstad, maar daar wonen ook meer mensen en rijden dus meer `groene' auto's. We hebben dit jaar een prima start gemaakt."

Zie ook EnergieTransitie Duurzame
Mobiliteit: http://www.agentschapnl.nl/energietransitiedm/