Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO ontvangt 6 miljoen van OCW voor onderzoek Zuidpoolgebied

10 maart 2010
Lees hieronder het persbericht van het Ministerie van OCW. Daaronder een toelichting vanuit NWO over de aanloop naar deze beslissing.

Van Bijsterveldt: impuls voor Zuidpoolonderzoek

Staatssecretaris Van Bijsterveldt steekt de komende jaren 6 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek op Antarctica. Dat heeft de bewindsvrouw de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO vandaag laten weten.

Met het geld kan NWO mobiele laboratoria op de Zuidpool neerzetten en inrichten. In de labs zullen Nederlandse wetenschappers onderzoek doen naar de koolstofcyclus en klimaatverandering.

NWO werkt voor het onderzoek samen met de Britse Antarctic Survey, dat een eigen onderzoeksbasis op de Zuidpool heeft, Rothera. De Nederlandse activiteiten zullen nauw aansluiten op die van de Britten en Rothera als thuisbasis hebben. In de praktijk betekent dit dat Nederlandse onderzoekers gebruik kunnen maken van alle faciliteiten op de basis, zoals transport, onderkomens en de kantine.

Voor dit jaar stelt Van Bijsterveldt 2 miljoen euro beschikbaar, voor 2011 tot en met 2014 is het 1 miljoen per jaar. De Nederlandse onderzoeksfaciliteit vloeit voort uit het bezoek dat het kroonprinselijk paar begin vorig jaar aan het gebied bracht.

Achtergrond vanuit NWO

NWO had in 2007 het Internationale Pooljaar aangegrepen voor de uitvoering van een extra onderzoeksprogramma. In 2009 liep het International Polar Year ten einde. Het koninklijk huis was hierbij nauw betrokken. Zo bracht het kroonprinselijk paar een bezoek aan Chili en de Britse basis Rothera op Antarctica, en waren ze aanwezig bij de feestelijke afsluiting van het IPY in Middelburg bij het evenement Poolbelevenis. Om het momentum niet verloren te laten gaan, stelde NWO-ALW een masterplan poolonderzoek op, waarmee het Nederlandse poolonderzoek structureel een krachtige basis zou kunnen verwerven. De onderstaande toezegging van OCW is daarop gebaseerd.

De financiële middelen vanuit de departementen voor het onderzoek in het Noordpoolgebied zijn nog niet rond. Dit is mede afhankelijk van een beleidsadviescommissie onder leiding van Jan Terlouw, die dit voorjaar gereed zal zijn.
Links van dit Bonnerlaboratorium op de Britse basis Rothera komen de Nederlandse mobiele laboratoria.