Wageningen Universiteit en Researchcentrum onderwijs en onderzoek
Videoconferencing moderne invulling in samenwerking onderwijs en onderzoek

11 mrt 2010

10 maart jl. hebben hebben onderzoekers van WUR Livestock Research voor de tweede maal studenten uit het groen onderwijs in Zuid Nederland ondersteund met technische adviezen, tips en oplossingrichtingen.

Leerlingen van de AOCâs Citaverde, Helicon, Prinsentuin en Edudelta werken samen met studenten van HAS Den Bosch en ZLTO in het onderwijsproject Tune. Hierin analyseren gemengde groepjes van deelnemers van de verschillende scholen
bedrijfsontwikkelingsvraagstukken van veehouderij bedrijven uit Zuid Nederland. Onderzoekers van WUR Livestock Research ondersteunen hen bij de analyse van de problemen en adviseren bij het uitwerken van verbeteringsadviezen aan de veehouders.
Om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare tijd om te gaan van zowel studenten als onderzoekers is gekozen om gebruik te maken van videoconferencing. Daarmee wordt de afstand tussen onderzoek en onderwijs verkleind, zonder dat er ook maar een enkele kilometer afgelegd hoeft te worden.

Livestock Research medewerker Michel de Haan heeft in een pilot vorig jaar de spits afgebeten. Hij was ook dit jaar weer van de partij en heeft in de ochtendsessie overlegd met drie verschillende groepen, waar bij de problematiek varieerde van omschakelen naar de biologische melkveehouderij, hoge fosfaatgehaltes in de grond tot het behoud van melkveehouderij als tweede tak op een bedrijf met taxusproductie. Een andere Livestock Research medewerker behandelde afkalfproblemen. Voor de nabije toekomst is nog een sessie in voorbereiding waarbij ingegaan zal worden op de uitbreidingsmogelijkheden van een varkensbedrijf. Verder is er nog een videosessie gepland met proefboerderij Zegveld, voor een discussie over de ervaringen met het Kempen voersysteem.

Niet alle onderwerpen kunnen volledig via videoconferencing behandeld worden, zeker niet als er ook tekeningen beoordeeld moeten worden. Een aantal Livestock Research medewerkers was daarom fysiek aanwezig in Den Bosch om respectievelijk stalaanpassingen, arbeid en efficiëntie bij nieuwe melkinstallaties en mestschuifsystemen te kunnen bespreken.

Tune is een jaarlijks terugkerend project van de bovengenoemde scholen in Zuid Nederland, waarin de samenwerking tussen onderwijs en onderzoek concreet vorm en inhoud gekregen heeft.