Praktijkonderzoek Plant & Omgeving


oplossing voor wortelprobleem in muscari en scilla PPO wil graag zoeken naar oplossing voor wortelprobleem in Muscari en Scilla

11 mrt 2010

Onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR heeft uitgewezen dat problemen met de beworteling van Muscari en Scilla kunnen worden veroorzaakt door fytoplasma's. Het was al bekend dat fytoplasma's bewortelingsproblemen veroorzaken in hyacinten. Het blijkt dat fytoplasma's voor vergelijkbare problemen kunnen zorgen bij blauwe druifjes en andere hyacintachtige. Fytoplasma's zijn bacteriën zonder celwand. Ze worden overgebracht door de dwergcicade, een insect. De fytoplasmaâs belemmeren de wortelgroei en een goede en normale ontwikkeling van spruiten en bloemen.

PPO zou graag verder onderzoek doen naar een goede bestrijdingsmethode. Bij hyacinten krijgen de bollen voor het planten een warmtebehandeling, waardoor de fytoplasma's onschadelijk worden gemaakt. Een dergelijke behandeling is bij Muscari en Scilla niet mogelijk. De warmte heeft een negatieve invloed op de bloemontwikkeling van blauwe druifjes. Daarom wil PPO onderzoeken hoe de behandeling aan Muscari en Scilla valt aan te passen, bijvoorbeeld door in plaats van warme lucht warm water te gebruiken. Ook willen de onderzoekers meer weten over de manier waarop de dwergcicaden de fytoplasma's oppikken en overdragen. Wellicht zijn er mogelijkheden om de insecten te bestrijden op een gemakkelijke, eenvoudige en doeltreffende manier. PPO heeft met betrekking tot fytoplasmaâs in hyacint al een onderzoeksvoorstel ingediend bij het Productschap Tuinbouw. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Vink of Maarten de Kock, onderzoekers bij PPO.

---