Rabobank Nederland

Rabobank: economisch herstel met een groei van 1¾% in 2010 nog niet uitbundig

Rabobank: economisch herstel met een groei van 1¾% in 2010 nog niet uitbundig

De Nederlandse economie zal dit en volgend jaar met 1¾% groeien. Dat is weliswaar geen uitbundige groei, maar tegen de historische krimp van 2009 steekt deze verwachting gunstig af. De groei wordt gedragen door de buitenlandse handel. Consumptie en investeringen staan ook dit jaar nog onder druk. Dit en meer staat in het vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht van de Rabobank.

De verse herinnering aan de diepe recessie en het gematigde optimisme over het ontluikende economische herstel schetsen nog altijd een somber beeld. Toch zal dat voor veel mensen niet zo aanvoelen. Dat komt vooral doordat de eerder verwachte explosieve groei van de werkloosheid uitblijft. Hoewel de werkloosheid in 2009 fors is toegenomen en dit jaar verder zal oplopen, is de stijging niet zo sterk als aanvankelijk werd gedacht. In combinatie met de stijging van het consumentenvertrouwen in de afgelopen maanden kan de consument in de komende periode daarom nog wel eens voor een verrassing zorgen.

De komende Tweede Kamerverkiezingen zullen hun uitwerking op het consumentenvertrouwen evenwel niet missen. Duidelijkheid over de beleidsvoornemens van een nieuw te vormen kabinet is een belangrijke voorwaarde voor het vertrouwensherstel. Die duidelijkheid zal de komende maanden echter niet worden gegeven. Met de huidige stand van de overheidsfinanciën zijn forse bezuinigingen onvermijdelijk, maar de meningen over hoe, wat en wanneer verschillen dermate dat ook tot lang na de verkiezingen burgers waarschijnlijk nog niet weten wat het voor hun portemonnee gaat betekenen.

Eurozone op de proef gesteld

Na de diepe recessie heeft de economie van de eurozone heel voorzichtig de groei weer hervat. Het herstel is echter broos en ook nog te weinig gedragen door consumptie en investeringen. Grote verschillen in de gevolgen van de recessie hebben het economische beeld van de eurozone flink veranderd.

Vanuit de financiële markten bezien is het eurogebied in 2010 begonnen aan zijn grootste test sinds de introductie van de euro. Enkele Europese overheden hebben in korte tijd enorme begrotingstekorten opgelopen en hun schulden zijn nog sterker toegenomen. De bron van de zorgen ligt in Griekenland. Bij het aantreden van de nieuwe Griekse regering in oktober vorig jaar bleek dat het begrotingstekort over 2009 ruim twee keer zo hoog zou gaan uitvallen als eerder 'geraamd'.

De begrotingsplannen die de Griekse overheid eind vorig jaar ontvouwde, zijn door de financiële markten met weinig enthousiasme begroet: teveel nadruk op het verhogen van de inkomsten en te weinig op het reduceren van de kosten. Dat is een belangrijke les voor de andere landen bij het opstellen van geloofwaardige bezuinigingsplannen: naast haast onvermijdelijke lastenverzwaring zal er ook serieus in de uitgaven moeten worden gesneden.

Werkloosheid in de eurozone
Dat de consument nog niet snel bijspringt bij het economische herstel heeft alles te maken met de situatie op de Europese arbeidsmarkten en de toestand van de overheidsfinanciën. De werkloosheid is gedurende 2009 in het eurogebied snel opgelopen. Het tempo waarmee de werkloosheid opliep, bereikte in het eerste kwartaal van 2009 een piek, maar is ondanks een fors kleinere stijging ook begin 2010 nog steeds erg hoog. In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal werklozen ten opzichte van een kwartaal eerder nog met ruim 300.000. Opvallende uitschieters zijn Spanje (verantwoordelijk voor ruim de helft van de stijging in het aantal eurozone-werklozen) en Ierland.

Economie VS opnieuw dynamischer dan Europese
De Verenigde Staten lijken zich ook in dit economisch herstel weer dynamischer te tonen dan Europa. Ondanks een verwachte groeivertraging dit jaar lijkt het herstel van de Amerikaanse economie door te zetten. Dat biedt de overheid de mogelijkheid de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Behalve bezuinigingen lijken belastingverhogingen uiteindelijk onvermijdelijk, aldus de Rabo-economen.

Het Economisch Kwartaalbericht van maart 2010 kunt u als pdf downloaden op: www.rabobank.com/kennisbank

Noot voor de redactie,

Rabobank Nederland