De Haagse Hogeschool
Studenten Voeding en Diëtetiek geven kookworkshop voor nierpatiënten op
World Kidney Day op 11 maart
Lekker zonder zout!
Op donderdag 11 maart 2010 geven studenten Voeding en Diëtetiek van
De Haagse Hogeschool de kookworkshop âLekker zonder zout!â. De
workshop is onderdeel van een reeks van activiteiten die door de
Nierpatiënten Vereniging Nederland samen met Dieetinzicht,
nierdiëtiste Anke Spijker en de vier Nederlandse opleidingen Voeding
en Diëtetiek zijn georganiseerd in het kader van de wereldwijde
campagne World Kidney Day. De prijsuitreiking van de bijbehorende
receptenwedstrijd vindt ook op De Haagse Hogeschool plaats.
Studenten Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool zijn, evenals
studenten van de drie vergelijkbare opleidingen in Nederland, aan de
slag gegaan met het vormgeven van de kookworkshop. Twee studentes,
Janine Zuidbroek en Michele de Wit, hebben een behoefteonderzoek
gehouden dat geresulteerd heeft in een draaiboek dat regionale
Nierpatiënten Verenigingen kunnen gebruiken bij het organiseren van
een kookworkshop. Samen met andere studenten Voeding en Diëtetiek van
De Haagse Hogeschool, die betrokken zijn geweest bij de
receptenwedstrijd, en met de inzenders van de tien lekkerste recepten,
geven zij de workshop.
De kookworkshop wil preventief gezond eten om verdere nierschade te
voorkomen onder de aandacht brengen. Gezond eten en je gewicht onder
controle houden is van belang om te voorkomen dat je diabetes, hart-
en vaatproblemen of andere aandoeningen krijgt naast de bestaande
nierziekte. Een eerste eenvoudige stap hierin is het verminderen van
zout. Dit is echter erg lastig omdat zout weglaten een groot effect
heeft op de smaak van de maaltijd. In de workshop worden praktische en
originele handvatten geboden om dit te ondervangen.
Om iedereen te laten ervaren dat men ook lekker kan eten zonder
toevoeging zout, hebben de Nierpatiënten Vereniging Nederland,
Dieetinzicht en nierdiëtiste Anke Spijker de receptenwedstrijd
âLekker zonder zout!â georganiseerd. Nierpatiënten konden hun
favoriete recept insturen waarmee ze zelf goede ervaringen hebben.
Alle recepten worden beoordeeld op juiste berekeningen en
ingrediëntkeuzes door een deskundige jury en worden gepubliceerd op
de websites van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en
Dieetinzicht.
Tijd en locatie
De kookworkshop en de prijsuitreiking van de receptenwedstrijd vinden
plaats op 11 maart van 14.00 â 17.00 uur op De Haagse Hogeschool in de
keuken van de opleiding Voeding en Diëtetiek (Rugzak 1.07).
Over World Kidney Day
World Kidney Day is een wereldwijde campagne die opgezet is om
aandacht te vragen voor het belang van onze nieren en om de frequentie
en impact van nierziekte te verlagen. Deze campagne wordt jaarlijks
gevierd op iedere tweede donderdag in maart in meer dan 100 landen op
6 continenten. Voor meer informatie www.worldkidneyday.nl.
De Nierpatiënten Vereniging Nederland komt op voor nierpatiënten,
mensen met erfelijke nierziekten, mensen met nefrotisch syndroom en
ook alle betrokkenen zoals familieleden, partners en donoren. Zij doet
dit door vier doelen te realiseren: lotgenotencontact, voorlichting,
collectieve belangenbehartiging en individuele dienstverlening.
www.nvn.nl