De Haagse Hogeschool

Studenten Voeding en Diëtetiek geven kookworkshop voor nierpatiënten op World Kidney Day op 11 maart

Lekker zonder zout!

Op donderdag 11 maart 2010 geven studenten Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool de kookworkshop âLekker zonder zout!â. De workshop is onderdeel van een reeks van activiteiten die door de Nierpatiënten Vereniging Nederland samen met Dieetinzicht, nierdiëtiste Anke Spijker en de vier Nederlandse opleidingen Voeding en Diëtetiek zijn georganiseerd in het kader van de wereldwijde campagne World Kidney Day. De prijsuitreiking van de bijbehorende receptenwedstrijd vindt ook op De Haagse Hogeschool plaats.

Studenten Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool zijn, evenals studenten van de drie vergelijkbare opleidingen in Nederland, aan de slag gegaan met het vormgeven van de kookworkshop. Twee studentes, Janine Zuidbroek en Michele de Wit, hebben een behoefteonderzoek gehouden dat geresulteerd heeft in een draaiboek dat regionale Nierpatiënten Verenigingen kunnen gebruiken bij het organiseren van een kookworkshop. Samen met andere studenten Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool, die betrokken zijn geweest bij de receptenwedstrijd, en met de inzenders van de tien lekkerste recepten, geven zij de workshop.

De kookworkshop wil preventief gezond eten om verdere nierschade te voorkomen onder de aandacht brengen. Gezond eten en je gewicht onder controle houden is van belang om te voorkomen dat je diabetes, hart- en vaatproblemen of andere aandoeningen krijgt naast de bestaande nierziekte. Een eerste eenvoudige stap hierin is het verminderen van zout. Dit is echter erg lastig omdat zout weglaten een groot effect heeft op de smaak van de maaltijd. In de workshop worden praktische en originele handvatten geboden om dit te ondervangen.

Om iedereen te laten ervaren dat men ook lekker kan eten zonder toevoeging zout, hebben de Nierpatiënten Vereniging Nederland, Dieetinzicht en nierdiëtiste Anke Spijker de receptenwedstrijd âLekker zonder zout!â georganiseerd. Nierpatiënten konden hun favoriete recept insturen waarmee ze zelf goede ervaringen hebben. Alle recepten worden beoordeeld op juiste berekeningen en ingrediëntkeuzes door een deskundige jury en worden gepubliceerd op de websites van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en Dieetinzicht.

Tijd en locatie

De kookworkshop en de prijsuitreiking van de receptenwedstrijd vinden plaats op 11 maart van 14.00 â 17.00 uur op De Haagse Hogeschool in de keuken van de opleiding Voeding en Diëtetiek (Rugzak 1.07).

Over World Kidney Day

World Kidney Day is een wereldwijde campagne die opgezet is om aandacht te vragen voor het belang van onze nieren en om de frequentie en impact van nierziekte te verlagen. Deze campagne wordt jaarlijks gevierd op iedere tweede donderdag in maart in meer dan 100 landen op 6 continenten. Voor meer informatie www.worldkidneyday.nl.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland komt op voor nierpatiënten, mensen met erfelijke nierziekten, mensen met nefrotisch syndroom en ook alle betrokkenen zoals familieleden, partners en donoren. Zij doet dit door vier doelen te realiseren: lotgenotencontact, voorlichting, collectieve belangenbehartiging en individuele dienstverlening. www.nvn.nl