D66

donderdag 11 maart 2010

Goldstone en een Europees Buitenland beleid

Europarlementslid Marietje Schaake heeft een blog geschreven naar aanleiding van de stemming in het Europees Parlement over het rapport van Goldstone.

een stem

Ongeveer een jaar geleden voerden wij campagne voor de verkiezingen van het Europees Parlement. De Gaza oorlog was een van de onderwerpen die mensen bewust maakte van het belang van een Europa dat met een stem spreekt in de wereld. Wie keek er niet naar de televisie en dacht: ´hier moet Europa iets aan doen´? 27 Verschillende reacties op het Midden-Oosten conflict maar ook andere belangrijke zaken laten zien dat het belangrijk is dat Europa met een stem spreekt ten opzichte van andere wereldspelers. Denk bijvoorbeeld aan Putin die de gaskraan dichtdraait, China dat mensenrechten schendt of de VS die burgerrechten schenden in de oorlog tegen het terrorisme.

taaie klus

Sinds 1 december is er een Hoge Vertegenwoordiger voor het gezamenlijk Europees buitenlands en veiligheids beleid. Zij moet ervoor zorgen dat het buitenland beleid van de EU meer coherent en gecoordineerd verloopt. Een taaie maar belangrijke klus bleek vandaag nog eens tijdens de stemming over een resolutie ten aanzien van het Goldstone Rapport.

verdeeld

Het Europees Parlement reageerde al voordat de VN dat deed. De bedoeling was om met alle politieke groepen tot een gezamenlijke resolutie te komen. Meestal worden dergelijke resoluties dan ook met een grote meerderheid aangenomen. De stemming vandaag liep ongeveer door het midden en bevestigt de Europese verdeeldheid over dit thema. Verdeeld in kampen voor de ene en tegen de andere kant maken een gesprek over beleid erg moeilijk.

heftige emoties

Het Midden-Oosten conflict lijkt soms wel gevoerd te worden binnen de muren van het parlement. De delegaties die zich bezig houden met betrekkingen tussen het Europees Parlement en Israel, en het Europees Parlement en de Palestijnse Autoriteit praten binnen het Europees Parlement al niet eens met elkaar. Eerdere gezamenlijke vergaderingen leidden tot heftige emotionele uitbarstingen die een gesprek onmogelijk maakten.

gemeenschappelijk beleid

Juist daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, te beginnen binnen het Europarlement, om zo te werken aan een Europa dat krachtig op kan treden op het internationale toneel. Ook over dit gemeenschappelijk buitenland - en veiligheidsbeleid werd vandaag gestemd. Hierover was aanzienlijk meer eensgezindheid. Er ligt een goed rapport. Europa is een gemeenschap van waarden, en op basis van die waarden moeten we onze rol in de wereld vorm geven. Internationaal recht, respect voor mensenrechten en transparant onderzoek naar schendingen daarvan moeten voor alle partijen in het conflict gelden. Voor de hand liggend misschien, maar niet vanzelfsprekend.

de handschoen oppakken

Juist om het universele karakter van deze fundamentele waarden binnen de Europese Unie te benadrukken werd gestreefd om met alle politieke groepen samen tot een resolutie te komen. Het is nu aan de verschillende partijen in het Midden-Oosten conflict om de handschoen weer op te pakken, uiteindelijk kunnen alleen mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor het vredesproces, en de EU heeft de verantwoordlijkheid alle beschikbare middelen in te zetten om partijen daaraan te houden.