Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburgse open-innovatiecampus van nationaal en euregionaal belang De deelnemende partijen willen de campus verder ontwikkelen tot dé CHEMaterials-locatie van Europa, een locatie die een unieke positie heeft in Material Sciences en daaraan gerelateerde Life Sciences. De partijen hebben een locatie voor ogen waar ondernemers en toponderzoekers graag willen werken en waar studenten met enthousiasme hun eerste praktische ervaring opdoen. De focus ligt daarbij op open innovatie. De Chemelot Campus, gepositioneerd binnen de driehoek Eindhoven-Aken-Leuven, groeit daarmee door tot een smeltkroes van bedrijvigheid, waar start-ups, midden- en kleinbedrijf, grootbedrijf en kennisinstellingen hun ontwikkeling aanzienlijk kunnen versnellen door met elkaar samen te werken.

Chemelot Campus is een magneet voor innovatieve bedrijven. Sinds 2005 hebben zich al 32 nieuwe bedrijven op de campus gevestigd, goed voor honderden nieuwe banen. Deze nieuwe bedrijven maken gebruik van de kennis en kunde die op de campus aanwezig is, bijvoorbeeld bij DSM en SABIC. Door hun aanwezigheid op de campus slagen jonge ondernemers erin om hun ideeën snel te verwezenlijken en hun bedrijf tot een succes te maken. Volgens een onderzoek van Buck Consultants International in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is de Chemelot Campus dan ook van nationaal belang. De voor Nederland unieke daadwerkelijke samenwerking tussen overheid (Provincie Limburg), onderwijs (Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+) en bedrijfsleven (DSM) zorgt ervoor dat de nu al zeer succesvolle Chemelot Campus scherper en sneller door kan groeien. Daarmee wordt ook de positie van Zuid-Nederland als Technologische Top Regio (TTR) versterkt.

Chemelot Campus is gevestigd op de locatie Chemelot in Sittard-Geleen en grenst aan het Chemelot Industriepark, een van de grootste industrielocaties in West-Europa. Op dit moment werken er op Chemelot ongeveer 6500 mensen (ca. 4500 in dienst van DSM, ca. 2000 in dienst van SABIC en andere bedrijven), waarvan er 1000 actief zijn op de Campus.

De verwachting is dat de Chemelot Campus een significante bijdrage levert aan de versterking van de regionale economische structuur. Dit zal gepaard gaan met de creatie van duurzame werkgelegenheid voor duizend kenniswerkers extra. Tevens zal die leiden tot doorgroei van startende ondernemingen, een toename van octrooien en een positief effect op kennisinstellingen.

De uiteindelijke doelstelling van de beoogde samenwerking is het investeren in kennis én het behalen van economisch en maatschappelijk voordeel door bedrijvigheid en wetenschap op een innovatieve wijze te combineren. Het gaat dan om innovaties op een aantal gespecialiseerde gebieden, te weten biomedische materialen, hoogwaardige polymeren en materialen, bio-based materialen, biotechnologie, chemische procestechnologie en duurzame energie. Kennis op deze gebieden maakt innovaties mogelijk in High Tech Systems, Health en Energy, clusters die van belang zijn voor de Limburgse economie. De meeste innovaties zullen ontstaan op de grensvlakken tussen expertisegebieden.

De Provincie Limburg kan via de samenwerking met DSM en UM/MUMC+ meer werkgelegenheid en hoogwaardige productie realiseren. Dit biedt perspectief op het ontwikkelen en behoud van innovatieve maakindustrie in de regio. Het belang van DSM is gelegen in het stimuleren en versnellen van innovatie, van mogelijke synergie en in het creëren van additionele bedrijvigheid. Universiteit Maastricht/MUMC+ ziet in de Chemelot Campus een stategische kans om haar kerntaken op het gebied van onderwijs, onderzoek en vooral valorisatie verder te ontwikkelen in nauwe samenhang met en complementair aan alle andere initiatieven in de Technologische Top Regio.

Er komen straks ook studenten, docenten en wetenschappers van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ naar de Chemelot Campus. De UM wil hier een 'sciences' master opleiding van de grond tillen. De opleiding is interdisciplinair met een stevig fundament in de biologie en aanverwante vakgebieden en trekt naar verwachting enkele honderden studenten uit binnen- en buitenland. De inbreng van de universiteit zal tot een voortdurende productie van kennis en spin-offs op de campus leiden. De onderzoeksactiviteiten op Chemelot Campus zullen plaatsvinden in nieuw op te richten onderzoeksinstituten, met name op het gebied van bio-based materialen. Hierdoor wordt de koppeling tussen theorie en praktijk versterkt, groeien afstudeerders gemakkelijk door naar een baan en is er voor werkgevers een permanente pool van talent beschikbaar.

De Universiteit Maastricht werkt op de campus al samen met DSM. Een jaar geleden hebben zij samen the Maastricht Forensic Institute (tMFI) opgericht, dat voor politie en justitie sporenonderzoek doet naar mogelijk strafbare feiten. De universiteit volgt het voorbeeld van Hogeschool Zuyd, dat inmiddels met een inlooplaboratorium op de campus is gevestigd.

Voor de huisvesting van deze cluster van internationale allure zullen op korte termijn twee nieuwe gebouwen worden gerealiseerd, te weten de netwerkplaza, het beeldbepalend gebouw van de campus, en het accelerator-gebouw, dé thuisbasis voor snelgroeiende bedrijven. Op korte termijn zal de samenwerking door de drie partijen nader worden uitgewerkt, deels in samenspraak met andere partijen in de regio.

Meer informatie

Chemelot
www.chemelot.nl
Klaas Bos
Tel: 06-10918196
Email: klaas.bos@dsm.com

DSM Nederland B.V.
www.dsm.com
Nelleke Barning
Tel: 06-51261286
Email: nelleke.barning@dsm.com

Provincie Limburg
www.limburg.nl
Egbert Hanssen
Tel: 06-27374062
Email: eg.hanssen@prvlimburg.nl

Universiteit Maastricht
www.maastrichtuniversity.nl
Jeanine Gregersen
Tel: 06-46705009
Email:j.gregersen@maastrichtuniversity.nl

MUMC+
www.azm.nl
Jos van Cann
Tel: 06-26882865
Email: jos.van.cann@mumc.nl

11-3-2010 11:38