Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof.dr. Henk Nellen wint Henriëtte de Beaufort prijs 2010

Erkenning voor biografie van Hugo de Groot

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft op woensdag 10 maart 2010 bekend gemaakt dat prof.dr. Henk Nellen, bijzonder hoogleraar Ideeëngeschiedenis van de vroegmoderne tijd in de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen de Henriëtte de Beaufort prijs 2010 heeft gewonnen. De organisatie reikt deze prijs jaarlijks uit aan de beste in druk verschenen (auto)biografie uit Nederland en Vlaanderen. Nellen ontving de prijs voor zijn biografie over de Nederlandse staatsman en rechtsgeleerde Hugo de Groot. Het boek is getiteld `Hugo de Groot. Een leven in strijd om de vrede 1583-1645'.

De Commissie van Voordracht voor de prijs stelde een groslijst op van 360 (auto)biografieën die van 2004 tot en met 2009 in Nederland zijn verschenen. Na een zorgvuldige selectieprocedure bleven er zeventien biografieën over, waarvan de Commissie het boek van Nellen uiteindelijk als het beste aanmerkte. De belangrijkste criteria waren de kwaliteit van de research en de literaire vorm van de portrettering.

Over Nellens biografie van Hugo de Groot is de Commissie lovend in haar rapport. Zo noemt de Commissie het boek "Intellectueel, maar ingebed in een rumoerig levensverhaal en daarom met recht een biografie. Het boek onderscheidt zich bovendien qua keuze van plaats en tijd in de stroom van contemporaine biografieën." En over Nellen zelf: "Het schrijven van een biografie van een intellectuele hoofdpersoon uit de geschiedenis van de Republiek en het intellectuele leven in de vroegmoderne tijd stelt bijzondere eisen van onderzoek en historisch invoelingsvermogen aan de biograaf." (Bekijk het uitgebreide rapport van de Commissie)

Het boek `Hugo de Groot. Een leven in strijd om de vrede 1583-1645' van prof.dr. Henk Nellen is uitgegeven bij Balans (Amsterdam 2007). ISBN-13: 9789050188340 | ISBN-10: 9050188346