Gemeente Schouwen-Duiveland


gezinsdrama in Zierikzee

Reactie burgemeester Rabeling op gezinsdrama in Zierikzee

Publicatiedatum: 11 maart 2010

PERSBERICHT

Datum

10 maart 2010

Woordvoerder

Gezinsdrama Zierikzee

Reactie burgemeester Rabelink

"Ik heb kennisgenomen van hetgeen de minister van BZK vanmiddag tijdens het Tweede Kamerdebat heeft gezegd en heeft toegezegd (t.w. een goede evaluatie).

Om u een indruk te geven van de beperkte manoeuvreerruimte, vanwege de privacy van betrokkenen, heb ik tot mijn spijt niet eerder volle openheid kunnen betrachten. Ik vraag uw begrip daarvoor.

Nu ook de Tweede Kamer beschikt over het dossier en het nu tevens onderwerp van evaluatie is door de minister, geef ik u bijgaande documentatie als achtergrondinformatie, zijnde enkele letterlijke citaten uit een brief van 27 januari 2010, gericht aan het OM te Middelburg. Deze brief geeft m.i. kernachtig weer hoe ik mijn zorgen heb geuit en mijn verantwoordelijkheid heb uitgeoefend.

Ten aanzien van de mogelijkheid tot IBS merk ik op dat de minister vanmiddag met mij en velen met mij heeft geconstateerd dat een grotere duidelijkheid omtrent de toepassing van IBS wenselijk is.

Tevens merk ik op dat de rechtbank op 17 december 2009 een verzoek van de Officier van Justitie om het laten opmaken van een psychiatrische rapportage van betrokkene heeft afgewezen.

Kort en goed is -alle commentaren, adviezen en suggesties gehoord hebbende- mijn perceptie dat de burgemeester niet primair degene die signaleert of aanwijst op wie met dwang IBS moet worden toegepast, tenzij een acute crisissituatie ter plaatse (in de onderhavige gemeente) daartoe aanleiding geeft en dat na schouwing door een bevoegd psychiater zulks aan de burgemeester wordt geadviseerd..

Ten aanzien van de waarneming dat nog steeds sprake zou zijn van een dreigende situatie voor de

beide overlevende gezinsleden, merk ik op dat de actuele informatie van Politie en OM daartoe aanleiding geven. "

Einde persbericht.

Bijlage:

Citaten uit brief van 27 januari 2010.

Aan: Het Arrondissementsparket te Middelburg

Zierikzee, 27 januari 2010

Citaat:

"Bij dezen uit ik formeel mijn zorgen ten aanzien van een geval van ernstig huiselijk geweld bij een Iraaks gezin in Zierikzee. Het betreft problemen tussen de heer Zainalabedin, zijn vrouw Sadek-Taki en de kinderen Zainab, Haydar en Ali. In september 2009 is door mij een tijdelijk huisverbod opgelegd aan heer Zainelabedin. Dit tijdelijke huisverbod is daarna één maal verlengd.

Gedurende de tijd dat dit huisverbod gold was de heer Zainelabedin gedetineerd in het huis van bewaring Torentijd. Dit vanwege de ernst van de bedreigingen en het onderzoek door de politie en het openbaar ministerie. Gedurende zijn detentie heeft de heer Zainelabedin meerdere malen zijn gezin telefonisch bedreigd, waarbij volgens vertrouwelijke informatie van de zijde van politie zelfs sprake zou zijn van een in de arm te nemen "huurmoordenaar".

Het gezin is een plaats in een opvanglocatie (blijf van mijn lijfhuis) aangeboden, maar het wenst daar geen gebruik van te maken. Het wil niet weer in de opvang vanwege hun asielverleden en hun eerdere verblijven in asielopvanglocaties. Het wil een woning aangeboden krijgen ergens in den lande. Het gezin heeft daartoe alle mogelijke instanties benaderd om zijn zin te krijgen. Recent bleek zelfs dat het de overheid heeft gevraagd hen te helpen bij een emigratie naar Australië.

Inmiddels heb ik meerdere gesprekken gevoerd met het gezin. Hierbij is het dringend verzocht toch een tijdelijke opvang te accepteren vanwege de ernstige vormen van bedreiging en tevens ter voorkoming van ernstige incidenten. Het gezin weigerde hier echter aan mee te werken en houdt vast aan de eigen inzichten.

Het moge duidelijk zijn dat de mogelijkheden en bevoegdheden om het gezin in deze situatie te helpen voor de burgemeester thans zijn uitgeput.

Het is mogelijk dat de situatie eerdaags escaleert, wanneer de echtgenoot weer op vrije voeten komt, dan wel iemand "ingehuurd" heeft om voor hem "het vuile werk op te knappen".

Alles overwegend en mede gezien het acute dreigings- en risiconiveau voor het betrokken gezin geef ik u in overweging deze zaak aanhangig te maken bij het OM. Tevens houd ik mij nadrukkelijk aanbevolen voor eventueel nog mogelijke aanwijzingen en suggesties met betrekking tot mijn rol en taak als burgemeester in deze brisante kwestie.

Ik ben voornemens om een afschrift van deze brief vertrouwelijk ter kennis te brengen van het college van B&W en om de gemeenteraad eveneens in vertrouwen te informeren. Dit om alle medebestuurders eenduidige informatie en daarmee helderheid te geven over deze ernstige ontwikkeling die te midden van de samenleving in Schouwen-Duiveland plaatsvindt en waarmee zij als medebestuurders mogelijk kunnen worden geconfronteerd.

Hoogachtend ,

w.g. G.C.G.M. Rabelink

Burgemeester"

einde citaat