Gemeente Asten over alcohol en drugs

Basisscholen geven les over alcohol en drugs

In het kader van de uitvoering van de nota "Alcohol en drugs in Asten, Veilig en Verantwoord" en de alcoholmatigingscampagne "minder drinken ook in Asten", geeft de gemeente Asten de basisscholen voor het 3e jaar de mogelijkheid om in groep 7/8 en 8 te werken met het lesprogramma "de gezonde school en genotmiddelen". Dit lesprogramma heeft als doelstelling het alcoholgebruik van jongeren uit te stellen tot na hun 16e en te voorkomen dat jongeren drugs gaan gebruiken.

Dit schooljaar maken 7 basisscholen in Asten gebruik van het lesmateriaal. Kinderen leren over de risico's van alcohol- en drugsgebruik. Ze worden gestimuleerd een eigen mening te vormen over het gebruik van alcohol en drugs. Omdat groepsdruk een grote rol speelt bij de keuze om genotmiddelen uit te proberen wordt veel aandacht besteed aan sociale weerbaarheid: hoe kan je een biertje weigeren. Ook kunnen de deelnemende scholen kiezen voor een gastles over het onderwerp. Deze gastles wordt verzorgd door het jongerenwerk van ONIS of door medewerkers van GGD Brabant-Zuidoost.

De afgelopen jaren hebben al een aantal scholen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een ouderavond over alcohol en opvoeding te organiseren. Dit jaar zal een ouderavond uitgevoerd worden op basisschool het Toverkruid.

Vroeg of laat krijgen alle kinderen te maken met alcohol, ouders kunnen dat niet voorkomen. Ouders hebben wél invloed op hoe hun kinderen met alcohol omgaan, dit wordt vaak onderschat. Tijdens de ouderavond wordt besproken waarom alcohol slecht is voor een kind en hoe ouders invloed kunnen uitoefenen op het alcoholgebruik van hun kind: hoe reageer je als ouder bijvoorbeeld wanneer je dochter van 13 Breezers mee wil nemen naar een feestje "omdat iedereen dat doet".

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op www.alcoholinfo.nl of bel de alcohol infolijn: 0900 500 20 21 (EUR 0,10 p/m) voor informatie en vragen over alcohol en alcoholgebruik, een (anoniem) telefonisch gesprek met een medewerker, het bestellen van brochures en beluisteren van hulpadressen, ook kunt u contact opnemen met GGD Brabant-Zuidoost, Tineke Meeldijk, t.meeldijk@ggdbzo.nl, 088-0031453.