Ingezonden persbericht


--- P E R S B E R I C H T ---

Hij hangt!

Grootste vitrine van Nederland met succes gehesen.

Vanmorgen in alle vroegte is de eerste van drie enorme loopbruggen gehesen tussen twee museumvilla's van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De loopbruggen maken onderdeel uit van de grootscheepse renovatie van het museum dat in juni weer open zal gaan. Deze eerste brug is ruim 18 meter lang en wordt net als een spoorbrug slechts aan één kant vastgezet waardoor hij kan uitzetten en weer krimpen. Volgende week donderdag wordt de volgende brug van 20 meter aangebracht. Weer een week later volgt de hoogste brug. Met een uiteindelijke inhoud van zo'n 9.000 objecten zijn de bruggen met recht de grootste vitrines van Nederland te noemen.

Het Nationaal Glasmuseum is al sinds de oprichting in 1953 gevestigd aan de Lingedijk in het woonhuis van P.M. Cochius, de beroemde directeur die de Leerdamse glasfabriek aan het begin van de 20e eeuw internationale bekendheid gaf. In het najaar van 2007 werd het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie toen het naburige pand aangekocht werd. Ook de nieuw verworven villa werd ooit gebouwd in opdracht van de glasfabriek, als onderkomen voor de technisch directeur.

Architect Peter van Assche van het Amsterdamse Bureau SLA werkte de plannen uit tot een prachtig renovatie- en uitbreidingsplan dat beide panden in hun historische waarde laat. Zonder drastisch in te grijpen in de structuur en de bouw van de villa's, wordt het vloeroppervlak van het museum voor het publiek verdrievoudigd dankzij de vitrinebruggen die de panden gaan verbinden. De loopbruggen doen niet alleen dienst als verbinding tussen de twee villa's maar bevatten ook de hele collectie van het museum. Het glasmuseum wordt het eerste Nederlandse museum, dat de hele collectie permanent aan het publiek zal tonen.