Gemeente Dalfsen

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

11-03-2010

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld.

Waarom een bevolkingsonderzoek?

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt. Zelfs nog voor er klachten zijn. Als baarmoederhalskanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Het is dus belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen.

Hoe is het bevolkingsonderzoek georganiseerd?

Er zijn in Nederland vijf verschillende screeningsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het bevolkingsonderzoek. Iedere screeningsorganisatie heeft haar eigen werkgebied. Bevolkingsonderzoek Oost organiseert het bevolkingsonderzoek in de regio Twente, IJssel- en Vechtstreek, specifiek vallen hieronder de onderstaande gebieden.

* gemeente Almelo

* gemeente Borne

* gemeente Dalfsen

* gemeente Dinkelland

* gemeente Enschede

* gemeente Haaksbergen

* gemeente Hardenberg

* gemeente Hattem

* gemeente Heerde

* gemeente Hellendoorn

* gemeente Hengelo

* gemeente Hof van Twente, behalve Markelo
* gemeente Kampen

* gemeente Losser

* gemeente Oldenzaal

* gemeente Olst/Wijhe

* gemeente Ommen

* gemeente Raalte

* gemeente Rijssen-Holten, behalve Holten & Dijkerhoek
* gemeente Staphorst

* gemeente Steenwijkerland

* gemeente Tubbergen

* gemeente Twenterand

* gemeente Wierden

* gemeente Zwartewaterland

* gemeente Zwolle

Onderstaande informatie is specifiek gericht op vrouwen die wonen in de bovengenoemde gebieden. In andere regio's, waar een andere organisatie het bevolkingsonderzoek organiseert, kan de werkwijze afwijken van die van Bevolkingsonderzoek Oost.

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek?


* 1) Iedere vrouw van 30 tot en met 60 jaar ontvangt automatisch eens in de 5 jaar een uitnodiging om aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen. In het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60 wordt, krijgt u een uitnodiging van uw eigen huisarts of van Bevolkingsonderzoek Oost. De adresgegevens en geboortedata worden door de gemeente aan Bevolkingsonderzoek Oost verstrekt.
* 2) U maakt vervolgens een afspraak met uw eigen huisarts. Op de afgesproken tijd gaat u met uw uitnodiging naar uw huisarts. De huisarts of de assistente maakt het uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt opgestuurd naar een laboratorium waar het wordt onderzocht
* 3) De uitslag wordt naar uw huisarts gestuurd. Uw huisarts vertelt u precies wanneer u hem of haar kunt bellen voor de uitslag. Uw gegevens worden opgenomen in de registratie van het bevolkingsonderzoek.

Welke vrouwen zijn in 2010 aan de beurt voor het bevolkingsonderzoek?

Geboren in ... Oproepen en uitstrijken 1970 14 december 2009 t/m 22 januari 2010 1980 25 januari t/m 12 maart 2010 1955 15 maart t/m 7 mei 2010
1960 10 mei t/m 25 juni 2010
1950 28 juni t/m 20 augustus 2010 1965 23 augustus t/m 8 oktober 2010 1975 11 oktober t/m 26 november 2010 Nieuw ingeschrevenen 29 november t/m 31 december 2010

Het bevolkingsonderzoek en uw persoonsgegevens

De persoonsgegevens voor de uitnodiging komen uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente, worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. Vrouwen ontvangen via hun eigen huisarts of via Bevolkingsonderzoek Oost een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Hiervoor vindt gegevensuitwisseling plaats met de GBA. Op de registratie van de gegevens is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Uiteraard worden de gegevens strikt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt in het kader van dit bevolkingsonderzoek. De regels voor registratie liggen vast in een privacyreglement.

Wilt u meer informatie?


- www.bevolkingsonderzoekoost.nl: Hierop vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en hoe het onderzoek in uw regio georganiseerd wordt.


- www.bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker.nl: uitgebreide informatie over hoe het onderzoek verloopt en wat de verschillende uitslagen betekenen. Hier vindt u ook informatie over het vaccin dat in het najaar van 2006 is geĂŻntroduceerd tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.


- www.gezondheidswijzerplustwente.nl: bij de Gezondheidswijzer Plus kunt u foldermateriaal aanvragen over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.


- Voor specifieke vragen kan men telefonisch contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Oost: 053 - 480 05 20 (maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur).


- Woont u in Markelo, Holten of Dijkerhoek dan kunt u met vragen terecht bij de Bevolkingsonderzoekoost regio Beekbergen: 055 - 505 86 28 (maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur).