FNV

Ik-hou-van-supermarkt

11-3-2010

Cao supermarkten: `afschaffing jeugdloon stap dichterbij'

In het cao-akkoord voor de supermarkten is afschaffing van het jeugdloon een stap dichterbij gekomen. Ook komt er een 'waakhond' die let op cao-naleving en leeftijdsdiscriminatie. Het akkoord werd woensdagnacht bereikt. FNV Bondgenoten is tevreden over het akkoord.

Uit cao-meldpunten van de bond blijkt dat jonge werknemers massaal onder druk worden gezet om langer door te helpen met het 'afhelpkwartiertje' na sluitingstijd. Ook zijn er veel klachten over leeftijdsdiscriminatie: contracten die na drie keer niet worden verlengd omdat de werknemers 'te oud' is. Meer dan 65 procent van de 220 duizend werknemers in de supermarktbranche is jonger dan 22 jaar.

Waakhond Vanaf 1 januari 2011 gaat een onafhankelijke 'waakhond' de naleving van de cao strak controleren. Vergelijkbaar met die in de taxi- en uitzendbureaubranche. Op dit moment biedt FNV Bondgenoten al een cao-meldpunt voor klachten. Alle medewerkers hebben een training voor de veiligheid gehad of zijn daarmee bezig.

Jeugdloon De afschaffing van het jeugdloon is in de nieuwe cao een stap dichterbij gekomen door een 'ervaringsjaar' op te nemen in de loonschaal voor 18-jarigen. Ook heeft FNV Bondgenoten afspraken gemaakt over ongewenst gedrag, en over opleidingen en werktijden voor chauffeurs.

Loonsverhoging De nieuwe cao geldt van 1 april 2010 tot 1 april 2011 met een loonsverhoging van 1 procent structureel per 1 juli 2010. Het akkoord wordt pas echt een cao als de leden van FNV Bondgenoten ermee hebben ingestemd.

Naleving cao speerpunt in akkoord supermarkten (FNV Bondgenoten)

FNV Bondgenoten in de supermarkt

Meldpunt Supermarkten