Gemeente Smallingerland


* | 2010

* | Maart

* | Collegevorming gestart

Collegevorming gestart

Op 3 maart koos de bevolking van Smallingerland een nieuwe gemeenteraad. Daarin zitten nu 10 partijen met 1 of meer zetels. De raad benoemt de wethouders. Die vormen samen met de burgemeester het dagelijks bestuur van de gemeente. Aan de benoeming van nieuwe wethouders gaan (meestal) onderhandelingen vooraf. Daarin wordt afgesproken welke partijen met elkaar willen samenwerken in het college en wat men in de komende periode met elkaar wil bereiken, het zogenaamde collegeprogramma.

Gebruikelijk is, dat de grootste partij begint met de onderhandelingen. In Smallingerland is dat dit keer de PvdA. Gisteravond is het onderhandelingsproces gestart met een openbare vergadering. Daarin hebben alle partijen hun visie gegeven op de nieuwe politieke situatie. Daarna zal op initiatief van de PvdA een serie vervolggesprekken plaats vinden. Van die gesprekken worden verslagen gemaakt. Die verslagen zijn openbaar en zullen in elk geval op de gemeentelijke website worden gepubliceerd.

De raad bepaalt zelf hoeveel wethouders er worden benoemd. Daarbij gelden wel een aantal wettelijke regels. Het maximaal aantal wethouders is bepaald op 20% van het aantal raadsleden. Het minimum aantal wethouders is twee. In Smallingerland zou het college op grond van de wet dus tussen twee en zes wethouders mogen omvatten.

Er is in de wet geen termijn genoemd waarbinnen een nieuw college moet zijn gevormd. Maar de partijen streven er natuurlijk wel naar om zo snel mogelijk een nieuw dagelijks bestuur te formeren. Meestal duurt de formatie enkele weken.
In de tussentijd blijft het "oude" college gewoon aan. Maar het heeft dan wel een demissionaire status. Dat betekent dat het college de dagelijkse zaken afhandelt, maar geen - ingrijpende - nieuwe zaken op zal pakken.