Gemeente Leidschendam-Voorburg


Plannen voor spoorzone langs De Zijde en Duivenvoorde

Informatieavond donderdag 25 maart
11 maart 2010 - De gemeente Leidschendam-Voorburg houdt donderdag 25 maart een inloopavond over drie onderwerpen die spelen in de spoorzone in noordwest Leidschendam. Het gaat om

* een schetsontwerp voor het zogeheten Waterspoorpark, parallel aan de spoorlijn Den Haag-Leiden, tussen Sijtwende en de Tuinenlaan,
* de aanleg van een regionaal fietspad door en langs het Waterspoorpark

* de vervanging van het hoofdriool in de Zijdesingel.

Belangstellenden zijn donderdag 25 maart tussen 19.30 en 21.30 uur van harte welkom in Brede School De Waterlelie, Prinsenhof 4, om de tekeningen van het ontwerp te bekijken en hierop te reageren. Er is ook een presentatie te zien over de achtergrond van het ontwerp van het Waterspoorpark. Diverse deskundigen zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Orchideeën en ijsvogels
Bij ontwerpateliers voor het Waterplan hebben wijkbewoners van De Zijde en Duivenvoorde destijds verschillende suggesties gedaan, die hebben geleid tot een ontwerpopdracht. De uitwerking van deze opdracht heeft geleid tot het ontwerp van het Waterspoorpark dat te zien is op de inloopavond.

Er komen waterpartijen bij in de spoorzone en alle oevers krijgen een natuurlijk aflopend talud, waardoor flora en fauna zich kunnen ontwikkelen. Op sommige plaatsen groeien volop wilde orchideeën en zeldzame kruidachtige planten. Door het gebied loopt een wandelpad. Met de aanplant van bomen, inheemse besdragende heesters en struikgewas, en het maken van rustige plekken in het Waterspoorpark, ontstaan geschikte broedplaatsen voor de ijsvogel.

Snelfietsroute
Langs, en en voor een deel door het Waterspoorpark komt een regionaal fietspad dat de provincie Zuid-Holland aanlegt. Het pad maakt deel uit van de snelfietsroute tussen Leiden en Den Haag. De fietspaden die deel uitmaken van deze route moeten comfortabel zijn en aantrekkelijk voor fietsers, zodat meer werknemers de auto laten staan en per fiets naar het werk gaan. Het tracé voor het fietspad is in het ontwerp van het Waterspoorpark opgenomen.

Riolering
Dit jaar vervangt de gemeente het hoofdriool in de Zijdesingel tussen de Houtduiflaan en de Zilvermeeuwlaan. Deze werkzaamheden hebben een directe relatie met de inpassing van het regionale fietspad. De gemeente wil het wegprofiel van de Zijdesingel versmallen en heeft hiervoor twee varianten uitgewerkt. Ook deze varianten zijn op de inloopavond te zien.
De ontwerptekening en een digitaal reactieformulier staan ook op www.lv.nl/waterplan.