VU medisch centrum

NEMO opent deuren voor ABCD-studie

11 maart 2010

Op 6 en 7 maart lieten ouders die deelnemen aan de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development) hun kleuter onderzoeken tijdens een speciaal bezoek aan science center NEMO. Het weekend was onderdeel van de onderzoeksfase waarbij VUmc in samenwerking met de GGD en AMC, de gezondheid van 5.000 vijf- en zesjarige kinderen test. De ABCD-studie is een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen.

Foto: Digidaan De gezondheidstest bestaat uit het meten van lengte, gewicht, middelomvang, bloeddruk en hartslag. Daarnaast worden enkele druppels bloed afgenomen via een vingerprikje om het cholesterol- en bloedsuikergehalte te meten. Het leervermogen wordt onderzocht met een computertoets. De onderzoeksgegevens worden gebruikt om de risico's op hart- en vaatziekten op latere leeftijd en ontwikkelingsproblemen als ADHD in kaart te brengen.

ABCD-studie
De ABCD-studie is in 2003 gestart. Ruim 8.000 kinderen, van verschillende etnische afkomst, worden gevolgd vanaf de zwangerschap van de moeder tot de volwassenheid. Onderzocht wordt in welke mate de gezondheid van deze kinderen (bij de geboorte en op latere leeftijd) wordt beïnvloed door de leefgewoonten en omstandigheden van hun moeder. Daarbij wordt specifiek gekeken naar gezondheidsverschillen tussen etnische bevolkingsgroepen. De gezondheid van kinderen in Nederland blijkt sterk af te hangen van etnische afkomst van de ouders. De oorzaken hiervoor zijn nog grotendeels onduidelijk.

Stress en tekort aan voedingsstoffen (foliumzuur, vitamine B12) tijdens de zwangerschap leiden tot een lager geboortegewicht. Dit heeft ook een negatieve invloed op het gedrag- en leervermogen. Surinaamse en Antilliaanse kinderen hebben vaker een lager geboortegewicht. Daarbij spelen naast genetische factoren ook leefstijl en omgeving een rol. Etnische verschillen in overgewicht op kleuterleeftijd zijn gerelateerd aan overgewicht van de moeder vóór de zwangerschap en een versnelde groei van het kind tijdens de eerste levensmaanden.
bron: Tracer