VU medisch centrum

Unieke samenwerking

Nurse practitioners en physician assistants gaan hand in hand

11 maart 2010

In november 2008 brachten physician assistant Frank Oosterveer en nurse practitioner Carla Schrauwers een uniek samenwerkingsverband tot stand tussen deze twee nog jonge beroepsgroepen. Op 4 maart organiseerden zij samen met Yvonne de Koter (NP) een symposium om zichzelf te profileren. Nergens gaan beide beroepen zo hand in hand als in VUmc.

Nurse practitioners (NP) en physician assistants (PA) zijn afkomstig uit de verpleegkundige of paramedische beroepsgroep. Zij verrichten na een wetenschappelijke opleiding van 2-2,5 jaar taken op de grens tussen care en cure. Dit houdt in, dat zij naast eventuele verpleegkundige taken, geprotocolleerde medische zorg uitvoeren. Hiermee verbetert de kwaliteit van zorg aan de patiënten, doordat de PA's en NP's een continue factor vormen binnen het zorgproces. Binnen VUmc zijn ruim dertig van deze medewerkers werkzaam.

Vereniging
Er heerst bij verpleegkundig managers, medisch specialisten, medewerkers van personeels- en opleidingsdiensten binnen de gezondheidszorg nog vrij veel onbekendheid wat deze medewerkers voor taken kunnen vervullen. Dit is een van de redenen waarom de nurse practitioners en physician assistants van VUmc een vereniging hebben opgericht om deze functie zowel binnen als buiten VUmc te profileren.

Voortrekkersrol
Donderdag 4 maart organiseerden zij een symposium bezocht door 180 deelnemers, afkomstig van verschillende disciplines uit de gezondheidzorg. Bezoekers kwamen uit Nederland en België. Petrie Roodbol, één van de sprekers op dit symposium en gepromoveerd op de inzet van nurse practitioners in de Nederlandse ziekenhuizen, vertelde dat het uniek is dat nurse practitioners en physician asisstants op deze manier samenwerken. Zij spreekt veelvuldig op internationale congressen, maar een dergelijke samenwerking is zij nog niet eerder tegen gekomen en is naar haar idee in verschillende landen zoals Amerika ook ondenkbaar.
De physician assisstants en nurse practitioners van VUmc hopen met deze samenwerking een voortrekkersrol in Nederland te vervullen.

Carla Schrauwers
bron: Tracer