FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: cao akkoord voor supermarktmedewerkers

FNV Bondgenoten heeft vannacht een principe cao-akkoord bereikt met de werkgevers van de supermarktbranche voor de 220.000 werknemers.

Arie van der Pijl, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We kwamen van ver, maar uiteindelijk hebben de werkgevers onze rapportages over veiligheid en naleving van de cao serieus genomen. Massaal worden jongere werknemers onder druk gezet om met een `afhelpkwartiertje' langer door te werken dan afgesproken en wordt aan leeftijdsdiscriminatie gedaan. Vanaf 1 januari 2011 start een `orgaan' die de naleving van de cao strak gaat controleren. Vergelijkbaar met die in de taxi- en uitzendbureaubranche. Op dit moment is er al een meldpunt voor klachten
www.fnvbondgenoten/supermarkten.nl. En alle medewerkers hebben voor de week van de veiligheid in oktober een opleiding voor de veiligheid gehad of is daar mee bezig."

De cao geldt van 1 april 2010 tot 1 april 2011 met een loonsverhoging van 1 % structureel per 1 juli 2010. De afschaffing van het jeugdloon is in de nieuwe cao een stap dichterbij gekomen door een 'ervaringsjaar' in de loonschaal voor 18-jarigen op te nemen. Daarnaast heeft FNV Bondgenoten afspraken gemaakt over onder meer ongewenst gedrag en opleidingen en werktijden voor chauffeurs.

Het `orgaan' dat de naleving van de cao gaat controleren moet voldoen aan een aantal uitgangspunten: onder andere onafhankelijk zijn, evenredig gefinancierd door werkgevers/werknemers, met een sanctiebeleid.

De leden van FNV Bondgenoten krijgen het onderhandelingsresultaat voorgelegd. Als zij instemmen dan wordt de cao definitief.

In de supermarktbranche zijn ruim 220.000 mensen werkzaam; meer dan 65 procent hiervan is jonger dan 22 jaar.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het WML per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.