Gemeente Purmerend

Installatie nieuwe gemeenteraad

11 maart 2010

Officiële installatie
De officiële installatie van de nieuwe gemeenteraad vindt plaats op donderdagavond
11 maart. De nieuwe raadsleden worden toegesproken en beëdigd als raadslid nadat hun geloofsbrieven op 9 maart door de oude raad zijn goedgekeurd. Welke kandidaten van de partijen plaatsnemen in de raad, hangt af van hun positie op de kieslijst en eventuele voorkeursstemmen. Diegenen die bovenaan de lijst staan, komen als eerste in aanmerking voor een zetel in de gemeenteraad. Als een kandidaat laag staat op de verkiezingslijst maar wel voldoende voorkeursstemmen heeft gekregen, kan hij of zij toch een plek krijgen in de gemeenteraad.
De installatie van de nieuwe raad is openbaar. Wilt u zien welke mensen Purmerend vertegenwoordigen in de komende vier jaar? Kom langs of kijk naar de live uitzending van RTV Purmerend, op 11 maart vanaf 20.00 uur.

Coalitie
Na de verkiezingsuitslag beginnen de coalitieonderhandelingen voor de collegevorming. Welke partijen vinden voldoende overeenkomsten voor samenwerking? De VVD, de grootste partij, is deze week begonnen met de onderhandelingsgesprekken met de andere partijen. Het is aan de VVD om een coalitie (een verbond) te smeden met fracties die de meerderheid vormen in de raad. De overige fracties in de raad worden de oppositiepartijen genoemd.

Wethouders
Een nieuwe gemeenteraad betekent ook een nieuw college. De coalitiepartijen leveren de wethouders. Zij kunnen op de verkiezingslijst hebben gestaan, maar dat hoeft niet. Een wethouder kan zelfs van buiten Purmerend komen. Pas nadat de coalitiepartijen bekend zijn, worden de nieuwe wethouders benoemd door de raad. De VVD verwacht dat deze benoeming zes tot acht weken kan duren.