Wageningen Universiteit en Researchcentrum aardappel komt dichterbij
Trans- en cisgene aardappel komt dichterbij

11 mrt 2010
Nummer: R

De Europese Commissie geeft de lidstaten toestemming om de genetisch gemodificeerde aardappel Amflora van chemieconcern BASF te verbouwen. Dat is een grote stap vooruit, vindt Anton Haverkort van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR.

De aardappel Amflora is niet geschikt voor menselijke consumptie, maar bedoeld voor de productie van zetmeel als grondstof van papier en veevoer. Daartoe maakt de aardappel extra veel van het zetmeel amylopectine.
Â
Haverkort denkt dat ook de gentechaardappel Modena van Avebé binnenkort wordt toegelaten. Ook die produceert amylopectine. âBASF heeft het extra gen ingebracht met een antibiotica-merker. Avebé heeft een modernere, merkervrije techniek gebruikt. Ik verwacht nog minder beperkingen voor de aardappel van Avebé.â Akkerbouwers mogen de Amflora aardappelen alleen verbouwen als ze goed worden afgescheiden van gewone aardappels.

Phytophthora
Zweden, Duitsland, Nederland en Tsjechië zouden interesse hebben de transgene aardappel te verbouwen. âDit is de eerste toekenning van een transgeen gewas dat speciaal voor de Europese markt is ontwikkeldâ, zegt Haverkort.
Â
Hij ziet meer hoopvolle ontwikkelingen. Deze zomer gaat de Europese Commissie bepalen welke genetische technieken nog onder het regime van genetische modificatie komen te vallen. Haverkort is benieuwd of het door Wageningse plantenwetenschappers bepleitte cisgenese â modificeren met soorteigen genen â wordt bestempeld als genetische modificatie.
Â
Zijn onderzoeksgroep is betrokken bij de ontwikkeling van een cisgene aardappel met resistentie tegen de ziekte phytophthora. In het onderzoeksprogramma Durph werkt PRI aan ziekteresistentie met drie à vier genen tegelijk. Het instituut sloot onlangs een overeenkomst met het internationale aardappelinstituut CIP in Peru en Cornell University in de VS om een cisgene aardappel in Afrika te maken. âDe introductie van trans- en cisgene aardappels is een traag proces, maar er zit beweging in.â | Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl