Projectorganisatie Maasvlakte 2


Reusachtige kraan 'Blockbuster'
krijgt vorm

11-03-2010 - PUMA

Op het werkterrein van PUMA wordt stukje bij beetje een gigantische kraan opgebouwd: de Blockbuster. De Blockbuster is een gemodificeerde e-crane die ingezet wordt voor de aanleg van de harde zeewering. In juni wordt de Blockbuster opgeleverd.

In februari werd de eerste zware verbindingsbalk van de onderwagen op de rupsbanden gehesen en completeerden twee zware kranen de onderwagen met het plaatsen van de hoofdbalk. Momenteel treft PUMA voorbereidingen voor de volgende fases: eind april wordt het contragewicht geplaatst en begin april worden de hoofdarm en de voorarm aan de kraan toegevoegd. Tussen de 'zware' klussen door wordt veel gelast en gemonteerd om in juni de krachtige kraan in te kunnen zetten.

De Blockbuster is een idee van PUMA. Om de 40 ton zware betonblokken, die worden hergebruikt uit de bestaande zeewering, tot 50 meter vanuit de vaste wal nauwkeurig te kunnen inbouwen, was een onconventionele kraan nodig. Het oog viel op een e-crane ('waarbij de e' staat voor equilibrium ofwel evenwicht) van de firma Indusign. In de standaarduitvoering kon deze echter niet ver genoeg reiken. Daarvoor werd de volgende oplossing bedacht: de bovenwagen (het bewegende deel) wordt niet in het midden van de onderwagen, maar op de zijwaarts uistekende hoofdbalk, geplaatst. Hierdoor kan de 50 meter wel gehaald worden. Het contragewicht van 9 betonblokken (360 ton) zorgt voor het evenwicht. Een andere opvallende aanpassing aan de onderwagen van de kraan zijn de drie dubbele rupsstellen.

De betonblokken vormen onderdeel van de golfbreker die in combinatie met een keienstrand, het zogenaamde stenig duin, de harde zeewering in de noordwesthoek van Maasvlakte 2 vormt. Het stenig duin bestaat uit 7 miljoen ton breuksteen in verschillende gradaties. Hiervan wordt 2 miljoen ton hergebruikt uit de bestaande blokkendam. 5 Miljoen ton komt uit overwegend Noorse steengroeven. De circa 20.000 betonblokken van de bestaande blokkendam rond de bestaande Maasvlakte worden door een drijvende kraan (backhoe) opgenomen en opgeslagen in een depot. Na het inbouwen van een breuksteenconstructie, plaatst de Blockbuster de blokken daar bovenop.