Universiteit Twente


UT-student Jan de Weerdt winnaar Shell Bachelorprijs 2009

11 maart 2010

Jan de Weerdt, student Scheikundige Technologie aan de Universiteit Twente, is in de prijzen gevallen bij de Shell Bachelor Master Prijs 2009, uitgereikt op 9 maart. Zijn bachelorscriptie, over het gebruik van algen voor duurzame energie, was goed voor 2.500 euro. De prijs en bijbehorende cheque kreeg hij uit handen van President-Directeur Peter de Wit van Shell Nederland.

"Mijn prijs is een geweldige erkenning voor algen als duurzame bron van energie. Ik had niet verwacht te winnen, maar ben dolblij," zei Jan de Weerdt. Voor zijn bachelorscriptie deed hij onderzoek naar de groei van algen onder verschillende condities, waarbij ook experimenten zijn gedaan met een nieuw hybride type groeisysteem dat direct een hogere productiviteit opleverde. De prijs voor de beste Masterscriptie ging naar Anitha Sankar van de TU Eindhoven.

Hoog niveau
De jury was het er unaniem over eens dat het niveau van de scripties, ook voor internationale begrippen, heel hoog lag. De jury bestaande uit Peter de Wit, President-Directeur Shell Nederland BV, Karel Luyben, Rector Magnificus Technische Universiteit Delft, Ed Brinksma, Rector Magnificus Universiteit Twente en Jo van Ham, Lid Raad van Bestuur Technische Universiteit Eindhoven stelden de deelnemers pittig inhoudelijke vragen.
Prof. Ed Brinksma, jurylid en Rector Magnificus van de Universiteit Twente prees onder meer het enthousiasme van de deelnemers. "We kunnen niet genoeg van dit soort gezamenlijke initiatieven nemen om overal dat enthousiasme te tonen zodat meer mensen zich interesseren voor duurzame technologie, " besluit Brinksma.

De overige vijf finalisten van de universiteit/hogeschool, gingen niet met lege handen naar huis. Zij kregen van Shell Nederland een aanmoedigingprijs van 500 euro.

Over de Shell Bachelor Master Prijs

Met de Bachelor Master Prijs wil Shell jong technisch talent stimuleren onderzoek te doen naar technologische oplossingen met een duurzaam karakter. Deze prijs moet hen motiveren zich verder op dit vlak te ontwikkelen zodat ze straks kunnen bijdragen aan de broodnodige technologische oplossingen, waarvan ook toekomstige generaties kunnen profiteren. Shell onderzoekt in haar Technology Centre in Amsterdam dagelijks naar duurzame oplossingen.

Jan de Weerdt Shell bachelorprijs 2009

Meer informatie: www.shellbachelormasterprijs.nl