Technische Universiteit Eindhoven

Natuurkunde-alumna wint duurzaamheidsprijs Shell

Geplaatst: 11 maart, 2010

Anitha Sarkar, alumna van TU/e-faculteit Technische Natuurkunde, heeft de Shell Master Prijs 2009 gewonnen voor haar onderzoek naar zonnecellen. Dinsdag kreeg zij deze duurzaamheidsprijs met bijbehorende cheque van vijfduizend euro uitgereikt.

Sarkar bewees met haar project Spectral conversion materials for improving solar cell efficiency dat zonnecellen meer energie produceren als er een speciale coating op wordt aangebracht. Deze coating zorgt ervoor dat een deel van het zonlicht wordt omgezet in een andere kleur waardoor het bruikbaar wordt voor het omzetten in elektriciteit. Volgens Sarkar kan op deze manier zonne-energie geproduceerd worden tegen lagere kosten per kWu. Sarkar haalde met dit onderzoek bij de vakgroep Plasma & Materials Processing cum laude haar master Sustainable Energy Technology.

Er was ook een prijs voor het beste duurzame bachelorproject; die ging naar Jan de Weerdt van de Universiteit Twente voor zijn onderzoek naar de groei van algen.

De jury bestond uit Peter de Wit, directeur van Shell Nederland, Jo van Ham, lid van het College van Bestuur van de TU/e, Karel Luyben, rector magnificus van de TU Delft en Ed Brinksma, rector magnificus van de Universiteit Twente. Met de prijzen wil Shell jong technisch talent stimuleren onderzoek te doen naar technologische oplossingen met een duurzaam karakter.