Dienstenbond CNV

Nieuws

11 maart 2010

Toezicht op naleving cao supermarkten geregeld

Na twee onderhandelingsronden heeft CNV Dienstenbond met supermarktwerkgevers een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao.

Prioriteit in de cao-onderhandelingen was om afspraken te maken over naleving van de cao. Fedde Monsma, bestuurder CNV Dienstenbond: "Uit onafhankelijk onderzoek, geïnitieerd door CNV Dienstenbond is gebleken dat er nogal wat schort in het nakomen van cao-afspraken door werkgevers. Er was CNV Dienstenbond dan ook veel aan gelegen om daar afspraken over te maken. Dat is nu gelukt; er komt een onafhankelijke organisatie die zal toezien dat de cao voor de supermarkten wordt nageleefd".

De nieuwe cao heeft een looptijd van een jaar, ingaande op 1 april. Op
1 juli 2010 krijgen de ruim 220.000 medewerkers in de supermarkten 1% loonsverhoging. Ook wordt er een volgende stap gemaakt in het afschaffen van de jeugdschalen; er komt een extra ervaringsjaar bij in de salarisschalen voor 18-jarigen. Tenslotte zal in het najaar veel aandacht komen voor veiligheid in de winkels voor medewerkers tijdens de Week van de Veiligheid. Fedde Monsma: "Geweld en agressie komt helaas steeds meer voor in supermarkten. Het is daarom goed dat straks alle medewerkers getraind zijn hoe hiermee om te gaan."

Het bereikte onderhandelingsresultaat wordt aan de leden ter stemming voorgelegd. Wanneer de leden instemmen zal de cao gelden voor ruim 220.000 medewerkers in bijna 5500 supermarkten.