D66

donderdag 11 maart 2010

Crisis en herstelwet leent zich niet voor machtspolitiek

Eerste Kamerlid Gerard Schouw heeft grote kritiek op de behandeling van de Crisis- en herstelwet. Er worden parlementaire gebruiken met voeten getreden. Schouw doelt op de incidentenpolitiek waardoor het wetsvoorstel ondanks de val van het kabinet wordt behandeld. Door deskundigen en Kamerleden zijn grote bezwaren geuit op deze symboolwetgeving omwille van de crisis.

Crisis en herstelwet

Komende week moet demissionair premier Balkenende zijn omstreden Crisis -en herstelwet in de Eerste Kamer verdedigen. Balkenende ligt op ramkoers. De crisiswetgeving wordt nu door hem gebruikt om zijn gedeukte blazoen weer op te poetsen en de staatsrechtelijke spelregels tijdens het spel te veranderen, aldus Schouw.

Europese regelgeving

Volgens diverse experts staat de Crisis- en herstelwet op gespannen voet met de Europese regelgeving. Om bouwprojecten sneller te laten verlopen, wil Balkenende zelfs toestaan dat milieuvriendelijkere alternatieven voor een plan niet langer in kaart hoeven te worden gebracht. Dat is zo goed als zeker in strijd met Europese milieuregels, aldus het Eerste Kamerlid. De Crisis- en herstelwet maakt het voor de overheid makkelijker om grond te onteigenen, en dat gaat ten koste van de rechtspositie van burgers.

Rechtsbescherming

Gerard Schouw vraagt zich af of het wetsvoorstel in zijn huidige vorm moet worden aangenomen. De Eerste Kamer moet waken voor de rechtsbescherming van burgers. De crisis wordt als reden aangevoerd om de rechtsbescherming van burgers te beknotten. Maar veel van de wijzigingen in deze wet krijgen mogelijk een permanent karakter, waarschuwt Schouw.