Gemeente Delft

Nieuwe aanpak programma Kunst in de Wijken, Delft

Met het opstellen van een meerjarenbeleid Kunst in de Wijken (KidW) en het realiseren van een basisvoorziening in de VAK, kiest de gemeente voor een nieuwe aanpak van KidW. Doel is om de continuïteit en kwaliteit van het programma te waarborgen en overzicht te creëren in de grote hoeveelheid initiatieven die binnen de wijken en vanuit de diverse gemeentelijke afdelingen geïnitieerd en uitgevoerd worden.

De basisvoorziening zorgt de komende jaren voor de continuïteit van KidW en dient als centrum van kennis, kunde, ervaring en creativiteit. Ook functioneert het als contactpunt of loket, waar bewoners en organisaties terecht kunnen met hun wensen, (aan)vragen en plannen voor KidWprojecten. Deze basisvoorziening zorgt tevens voor communicatie en publiciteit over KidW, verzamelen en overdragen van deskundigheid en het initiëren, coachen en monitoren van projecten. De basisvoorziening wordt door en in de VAK gerealiseerd. Hierdoor kan gebruik worden gemaakt van de al bestaande expertise en de rol die de VAK al jaren lang heeft in het KidWprogramma en hoeft geen extra voorziening te worden opgericht.

De VAK krijgt ook een regierol in de organisatie en uitvoering van het vernieuwde programma. In het nieuwe meerjarenbeleid KidW staan de aanpak en de doelen voor KidW voor de komende twee jaar beschreven. Jaarlijks wordt een KidW-programma opgesteld dat bestaat uit een aantal projecten die te onderscheiden zijn naar schaal (groot, middelgroot en klein), discipline (theater-, vertel-, muziek- en beeldende kunstprojecten) en maatschappelijk of stedelijk niveau. Met de integrale aanpak in het nieuwe meerjarenbeleid, waarbij meerdere beleidsafdelingen worden betrokken, wordt KidW meer ingebed in de gemeentelijke organisatie.

Het creëren van KidW-beleid is een prioriteit uit het Beleidsplan Kunst & Cultuur 2009-2012. Na twee jaar wordt de nieuwe aanpak geëvalueerd om vast te stellen in hoeverre ambities zijn behaald en om de continuering te bepalen. KidW is een voorbeeld van succesvol integraal samenwerken en past daarmee goed in het streven van de gemeente om aan meerdere gemeentelijke beleidsdoelen tegelijk inhoud en uitvoering te geven.

Kunst in de Wijken is een gemeentelijk cultuurprogramma voor de Delftse wijken. Kunstenaars en bewoners brengen samen kunstprojecten tot stand in de wijken van Delft. Het doel van KidW is enerzijds cultuurparticipatie, anderzijds het bevorderen van de sociale cohesie. www.delft.nl/kunstindewijken

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft