Ministerie van Defensie

Rode erekoord voor leden van Task Force 55

8 maart 2010, 23.59 uur

Drie leden van Task Force 55 (TF55) hebben deze maand het rode erekoord ontvangen voor het uitvoeren van levensreddende handelingen bij een collega. Commandant Task Force Uruzgan (TFU) brigadegeneraal Kees van den Heuvel reikte de onderscheidingen uit.

Tijdens de wacht in de commandopost kreeg een militair een hartstilstand. Een eveneens op post zittende matroos sloeg direct alarm waarna twee onderofficieren van de mariniers overgingen tot reanimatie. Daarmee gingen ze door toen het slachtoffer al naar het veldhospitaal werd vervoerd. Die handelingen hebben eraan bijgedragen dat het leven van het slachtoffer viel te redden.

Door hun doortastende manier van optreden besloot de Commandant TFU het trio voor te dragen voor het rode erekoord. Van den Heuvel sprak tijdens de uitreiking zijn bewondering en waardering uit voor het optreden van het drietal. Het rode erekoord wordt binnen de Koninklijke Landmacht uitgereikt aan militairen die door hun inspanningen collega's of andere mensen het leven redden.