Senternovem

11-03-2010 | Energiebesparing in (kracht)wijken: positieve resultaten

`Energiebesparing door gedragsverandering'. Dat was het uitgangspunt van projecten die Agentschap NL heeft opgezet bij vier krachtwijken in Leeuwarden, Enschede, Zaanstad en Rotterdam. Het doel was om wijkbewoners aan te zetten tot gedragsverandering, om energie te besparen en daarmee ook hun energielasten te verlagen. Deze maand werden de resultaten van Leeuwarden bekend en die leveren een positief beeld op.

De bewoners van de wijk Heechterp-Schieringen waren goed op de hoogte van het project, een belangrijke succesfactor. Fenke Rond, adviseur van Agentschap NL: "We hebben gezorgd voor veel aandacht via onder meer artikelen in kranten, gesprekken op scholen en een energieparade in het winkelcentrum. Tijdens de parade konden bewoners een weddenschap afsluiten met de burgemeester dat zij minstens 10 procent energie zouden besparen op gas en elektriciteit."

Succesvolle aanpak

Om de gewenste gedragsverandering te bereiken, werd een strategie gevolgd die bestond uit:

* persoonlijk advies (tips en adviezen voor energiebesparing)
* het bieden van mogelijkheden om eenvoudige aanpassingen te doen (een Energiebox met daarin onder meer spaarlampen en een `radiatorstrip')

* feedback

* een concrete afspraak (in dit geval: de weddenschap met de burgemeester

Gemiddeld 10 procent energiebesparing

"Ongeveer 1.000 huishoudens hebben meegedaan", vertelt Rond. "Zij kregen energieadvies en een Energiebox. Aan de weddenschap deden 73 huishoudens mee en gemiddeld bespaarden zij 10 procent, met uitschieters naar 16 procent. Een prachtig resultaat, dat veel bewoners verraste. Zeker omdat de bewoners uit deze krachtwijk al relatief weinig energie gebruiken. Het bleek dat mensen het ook erg mee vonden vallen hoeveel moeite het kost om energie te besparen. Ook in de totale wijk is de gemiddelde besparing 10 procent."

Training `gedragsverandering in de wijk'

Op dit moment organiseert Agentschap NL een aantal trainingen `Beïnvloeden energiegedrag burgers' voor medewerkers van gemeenten en corporaties. Rond: "We merken dat de belangstelling groot is, veel gemeenten zijn bezig met het opzetten van eigen projecten. De training
-die is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten - biedt hiervoor handvatten. Bijvoorbeeld in de vorm van informatie en advies over de inzet van instrumenten die zich bewezen hebben."

Meer informatie

Geld belangrijke motivator voor mensen om energie te besparen Gebiedsontwikkeling
Wijzigingsdatum | 11-03-2010