Senternovem

11-03-2010 |

Energieneutraal `Woonhuis 2.0'

Het `Woonhuis 2.0' van FARO Architecten is een bijzonder innovatief project. De woning is energieneutraal en wordt gebouwd volgens de principes van Cradle tot Cradle. Op 6 maart kreeg de woning als eerte in Nederland het PassiefBouwen-keurmerk voor gebouwde projecten.

FARO architecten loopt ver voorop met `Woonhuis 2.0'. Het project voldoet nu al aan een van de belangrijkste doelstellingen van de Innovatieagenda: geheel energieneutraal in 2020. Het blijkt dus mogelijk om woningen te bouwen die geen energie verbruiken en die geen CO2 uitstoten.

`Passief huis'

De energieneutrale woning is gebouwd volgens de principes van passief bouwen. De woning is goed geïsoleerd door drievoudige beglazing, `volledige kierdichting' en een Warmte Terug Winning (WTW) installatie (de isolatiewaarde is Rc=10). Grote openingen in de gevels maken het benutten van zonnewarmte mogelijk. De zon verwarmt water voor de vloerverwarming en warm tapwater. Als het waait, produceren twee windmolens stroom voor het eigen huishouden.

Keurmerk PassiefBouwen

De woning krijgt als eerste in Nederland het keurmerk van de stichting PassiefBouwen. Met onder meer strenge controles tijdens de bouw, een controle van de ventilatie-installatie bij oplevering en een zogeheten infraroodcontrole na oplevering wordt getest of het project conform het duurzame ontwerp en volgens de passiefnormen is gebouwd.