Senternovem

11-03-2010 |

Verlichting wordt steeds energiezuiniger

Energiezuinige verlichting is over enkele jaren gemeengoed in Nederland. Dat is het streven van de Taskforce Verlichting. De organisatie adviseert het ministerie van VROM hierover en is betrokken bij de uitvoering van maatregelen. Onlangs verscheen de `Rapportage Uitvoering Taskforce Verlichting 2009' over de belangrijkste resultaten en ontwikkelingen.

Enkele resultaten:

* Energiezuinige verlichting heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen

* Led- en spaarlampen verdringen de gloeilamp
* Steeds vaker verschijnt reclame voor energiezuinige verlichting
* Ook de Europese energie-efficiëncy-eisen hebben bijgedragen aan deze `lichtrevolutie' en de eisen worden steeds strenger

Besparingen utiliteitsbouw

In de utiliteitsbouw neemt het aantal energiezuinige verlichtingssystemen langzaam maar zeker toe. In 2008 beschikte 43% van de kantoren over aanwezigheidsdetectie (18% in 2004). In de scholen ging het om 26% (9% in 2004). Van ziekenhuizen bezat 49% daglichtafhankelijke regelapparatuur (33% in 2004). Het aandeel energiezuinige fluorescentielampen (TL) is echter amper gestegen. Het verbod van de Europese Unie op energie-onzuinige TL zal daar de komende jaren verandering in brengen.

Verplichten en faciliteren

De Taskforce Verlichting legt de taskforce zich toe op het informeren en faciliteren van eigenaren en huurders. Samen met brancheorganisatie UNETO-VNI en kennisinstituten ISSO en NSVV is een reeks brochures en een handboek uitgebracht over energiezuinige verlichting. Ook is er een verlichtingsscan ontwikkeld. Daarmee kunnen bedrijven snel inzicht krijgen in welke verlichtingstechnieken bestaande kunnen vervangen en welke kosten daarbij komen kijken.