Gemeente Bodegraven

Reeuwijk bundelen krachten
(11-03-2010)

Kaasmuseum Bodegraven en Streekmuseum Reeuwijk bundelen krachten

Op woensdag 3 maart is een volgende stap gezet op het gebied van de samenwerking tussen de gemeenten Bodegraven en Reeuwijk. Een bont gezelschap kwam bij elkaar en sprak af om het erfgoed van de nieuw te vormen gemeente Bodegraven - Reeuwijk veilig te stellen en te versterken door samenvoeging van het Kaasmuseum en het Streekmuseum.

Burgemeester Jan Elzinga (gemeente Reeuwijk) en wethouder Hans Vroomen (gemeente Bodegraven) namen het Programma van Eisen op Hoofdlijnen in ontvangst van mw. A. Stolwijk (voorzitter Kaasmuseum), dhr. A. Vos (voorzitter Oudheidkamer) en mw. L. Peeperkorn (Erfgoedhuis Zuid-Holland). Het Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft het rapport opgesteld.

In het rapport staat omschreven welke ruimten nodig zijn en ook staan er wensen in voor de inrichting om de kwaliteit te waarborgen. Voor de Reeuwijkse Hout is een plan in voorbereiding dat het recreatiegebied moderniseert en daarmee opnieuw op de kaart zet. Het doel van de musea valt samen met dat van het Bezoekerscentrum en het project Reeuwijkse Hout. Dat doel is om het publiek op aansprekende wijze te informeren over wonen en werken in het Groene Hart. De nadruk van de presentatie komt te liggen op de periode 1890-1960 met hier en daar informatie over andere perioden: vroeger en later.

In het najaar van 2009 is overleg geweest met wethouder Hans Vroomen van cultuur en burgemeester Jan Elzinga en is besloten de opdracht via het Erfgoedhuis Zuid-Holland te laten uitvoeren. In 2006 was al eerder samengewerkt tussen het Kaasmuseum en het Erfgoedhuis. De museumbesturen willen expliciet de beleving van de geschiedenis koppelen aan de thema's landschap, natuur en milieu. Daarnaast beogen zij een interactief buitenterrein te creëren dat goed aansluit op de doelen van de musea en het bezoekerscentrum en deze tot leven brengt. Daar kan de bezoeker een aantal historische activiteiten aan den lijve ervaren. Gedacht wordt om te beginnen met de turfwinning.

Het Kaasmuseum Bodegraven en het Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk namen het initiatief voor het onderzoek. De musea sluiten inhoudelijk goed op elkaar aan en hebben beide huisvestingsproblemen. Al enkele jaren zijn de besturen van beide organisaties actief op zoek naar een locatie waar de musea beter zichtbaar zijn en zo meer bezoekers

De museumbesturen willen expliciet de beleving van de geschiedenis koppelen aan de thema's natuur en milieu en willen ook een interactief buitenterrein creëren dat goed aansluit op de doelen van de musea en het bezoekerscentrum en deze tot leven brengt. Daar kan de bezoeker een aantal historische activiteiten aan den lijve ervaren. Gedacht wordt om te beginnen met de turfwinning.

De besturen van het Kaasmuseum en het Streekmuseum zien hoofdzakelijk voordelen bij de fusie van hun organisaties. Dit zijn voordelen in het gezamenlijk kunnen presenteren van de cultuurhistorie van Reeuwijk, Bodegraven en de regio. "Voor het Kaasmuseum betekent de ontwikkeling, dat de collectie veel toegankelijker wordt voor belangstellenden": stelt wethouder Vroomen. De thema's landschap, wonen en werken spelen in de voorgestelde aanpak de hoofdrol. Voor wat betreft de inbreng van het thema natuur en milieu hopen de samenwerkende musea op samenwerking met Staatsbosbeheer. Burgemeester Elzinga merkt hierover op: "Dit is een uitstekende aanvulling op wat het Kaasmuseum en het Streekmuseum te bieden hebben."

Nog voor de zomer zullen de beide colleges van Bodegraven een Reeuwijk een standpunt bepalen over de voorstellen van het Kaasmuseum en het Streekmuseum.