GroenLinks Maastricht


Stemadvies crematorium: neem de bewoners écht serieus!

Dinsdag 2 maart 2010, 09:28u - Gerdo van Grootheest
* crematorium

* Weblog

Stemadvies crematorium: neem de bewoners écht serieus!

Deze week bracht het comité Crematorium Nee! een stemadvies uit. Dit comité is opgericht naar aanleiding van de mogelijke komst van een crematorium op het kerkhof aan de Tongersweg. Het comité adviseert om op de volgende partijen te stemmen: CDA, D66, LPM, ChristenUnie of Senioren Partij Maastricht want die willen geen crematorium. Het comité stelt ook dat een stem op de PvdA, GroenLinks, VVD en SP een stem is op een doorgaande planontwikkeling van het crematorium. Ik vind het een wonderlijk advies.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad in grote meerderheid besloten om een onderzoek te laten uitvoeren naar de voor- en nadelen van de vestiging van een crematorium op het Maastrichtse kerkhof. In Eijsden is al een crematorium. Toen dit crematorium werd gerealiseerd bleek uit onafhankelijk onderzoek dat er behoefte is aan een lokaal crematorium in Maastricht. Dus niet voor de hele regio maar voor de inwoners van de stad Maastricht. Ik begrijp de zorgen van de omwonenden best. Het was dan ook een wijs besluit van de gemeenteraad om de voor- en nadelen van een mogelijke vestiging van een crematorium op een rij te zetten zodat iedereen weet hoe het zit. Daarna kunnen we een besluit nemen of een crematorium er ook daadwerkelijk moet komen. Ook partijen als het CDA en D66 stemden in met dit onderzoek. Met de verkiezingen in zicht zijn deze partijen echter als een blad aan de boom gedraaid. CDA stelde ineens, halverwege het onderzoek, dat er toch maar geen crematorium moet komen. En D66 veranderde 180 graden van standpunt nadat de partij een stemtent organiseerde.

GroenLinks is er nog niet uit of er een crematorium moet komen of niet. Wij vinden dat we zorgvuldig moeten handelen en zijn daarom een groot voorstander van een onderzoek naar de voor- en nadelen van de mogelijke vestiging van een crematorium. De partijen die gedraaid zijn in dit onderzoek doen naar mijn mening zowel de voor- als tegenstanders van een crematorium tekort. We laten een onderzoek uitvoeren, maar partijen als CDA en D66 zeggen eigenlijk halverwege al wat de uitkomst moet zijn. Sterker nog, zij wachten een mede door hen gesteund onderzoek niet eens af. Mijn stemadvies zou dan ook zijn: vindt u het belangrijk dat er zorgvuldig wordt gehandeld door de voor- en nadelen bij dit soort onderwerpen goed op een rij te zetten? Vindt u het belangrijk dat politieke partijen dit zorgvuldige proces eerst afwachten en niet halverwege als een blad aan de boom draaien? Vindt u het belangrijk dat de bewoners echt serieus worden genomen door gemaakte afspraken gewoon na te komen? Stem dan op een partij die vindt dat we pas een definitief standpunt moeten innemen nadat eerst de voor- en nadelen van een crematorium op een rij zijn gezet. Eerst een onderzoek, dan een definitief standpunt. Dan neem je de bewoners pas écht serieus!