CNV Onderwijs

12 maart 2010

CNV Onderwijs levert input voor verkiezingsprogramma's

Categorie: Algemeen nieuws

Door: Ciska de Graaff

Investeren in goed onderwijs goed voor economie. Onder die titel heeft CNV Onderwijs een wensenlijst gestuurd naar alle politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Er wordt nu druk gewerkt aan nieuwe verkiezingsprogramma's en CNV Onderwijs levert daar graag namens de leden input voor.

De bond vindt namelijk dat de bestaande hoge ambities met onderwijs niet samen kunnen gaan met een kruideniersmentaliteit. De kwaliteit van onderwijs moet de allerhoogste prioriteit krijgen en dat kan niet voor een appel en een ei. Dus moet onderwijs ontzien worden bij de bezuinigingsronde die er aan komt én moet er juist geïnvesteerd worden om uit het economische dal te komen.

Verder roept CNV Onderwijs de politiek onder meer op om hoogwaardig onderwijs niet langer als kostenpost te zien maar juist als motor achter de kenniseconomie, het onderwijs niet te verengen tot twee basisvaardigheden taal en rekenen, de ontwikkeling van een beroepsregister te steunen, vertrouwen te hebben in de leraar en de schoolleider in plaats van alleen maar te controleren en af te rekenen en een menselijke maat van scholen na te streven.

Speciale aandacht vraagt de bond voor passend onderwijs. Er moet bijvoorbeeld meer ondersteuning in de klas komen, meer scholing voor leraren, blijvende aandacht voor de `reguliere' leerling en inzet van geld vooral in de klas. Ook wordt er een appèl gedaan op de partijen om goed te zorgen voor onderwijs in krimpregio's. Ideeën daarvoor zijn onder meer: jonge leraren behouden door ze boven de formatie te benoemen, 60-plussers niet meer verplicht laten solliciteren en samenwerking tussen scholen bevorderen.