Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

11 maart 2010, 16.01 uur

Drie militairen van Task Force 55 ontvingen afgelopen week het rode erekoord. Zij hebben op doortastende en kordate wijze levensreddende handelingen verricht toen een collega onwel werd.

Militairen ontvangen het rode koord als zij zich positief onderscheiden door bijzonder gedrag, buitengewone inspanningen, toewijding of loffelijk handelen. Tijdens deze bijeenkomst werden eveneens de NAVO-medailles uitgereikt aan Task Force 55.

Helikopter beschadigd

Een Cougar-helikopter vliegt een missie boven Afghanistan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Een Cougar-transporthelikopter is vorige week tijdens het taxiën op het platform van Kandahar Airfield beschadigd. De beschadiging ontstond door het raken van een container op een vrachtwagen die daar klaar stond om gelost te worden. Gedurende vliegoperaties mogen daar in verband met taxiënd vliegverkeer geen voertuigen geparkeerd staan. Het toestel kan voorlopig niet worden ingezet. Een onderzoek naar de oorzaak van het incident is direct gestart. De bemanning van de Cougar liep geen verwondingen op.

Tijdens dagelijkse werkzaamheden op Patrolbase Coyote heeft een ongecontroleerde explosie van een handgranaat plaatsgevonden in een Bushmaster. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. Het voertuig raakte beschadigd. Naar de toedracht is een onderzoek ingesteld.

Werkzaamheden PRT

Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) staat dagelijks in contact met de Afghaanse bevolking. De volgende video geeft een impressie van recente werkzaamheden van het PRT-team met de mariniers van de Battlegroup.

PRT in actie * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 11 maart 2010 | wmv | 02:46 | 6.7 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 11 maart 2010 | mp4 | 02:46 | 11.6 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 11 maart 2010 | 3gp | 02:46 | 1.6 MB * Uitgeschreven tekst Een impressie van recente werkzaamheden van het Provinciaal Reconstructie Team met de mariniers van de Battlegroup.

Bevelsoverdrachten

Minister Eimert van Middelkoop was op 8 maart aanwezig bij de commando-overdracht van het Nederlandse Contingentscommando (ContCo) op Kandahar Airfield. Aan het roer staat nu commandeur Henk Itzig Heine. De Contingentscommandant functioneert in het missiegebied als de ogen en oren van de Commandant der Strijdkrachten.

Het commando wordt symbolisch overgedragen door middel van de paarse JSD-vlag. - Foto: ministerie van Defensie

Na een periode van ruim 4 maanden heeft het elfde Joint Support Detachment (JSD) op Kandahar Airfield (KAF) de werkzaamheden overgedragen aan de opvolgers. Het JSD zorgt voor alle logistieke ondersteuning van het Nederlandse personeel en materieel in Afghanistan.

Gevechtscontacten

* Ten noorden van Tarin Kowt heeft een gecombineerde Afghaanse en Nederlandse patrouille een wapenopslagplaats ontdekt. De gevonden wapens en IED-componenten zijn vernietigd. * Een patrouille in de omgeving van Chora werd onder vuur genomen. Na laag overvliegen door Nederlandse F-16's werd het vuurcontact direct beëindigd. * Een andere patrouille werd kort onder vuur genomen in de omgeving van Tarin Kowt; de eenheid heeft het vuur niet beantwoord. * Kandahar Airfield was afgelopen week een keer het doelwit van een raketaanval. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Somalië - Operatie Atalanta

Hr. Ms. Tromp kwam afgelopen week in actie na een oproep van een koopvaarder die genaderd werd door een kleine skiff. Het bootje is door het marinefregat tot stoppen gedwongen en genaderd met RHIBS. Het bleek te gaan om 46 mannen, vrouwen en kinderen die niet voldoende drinkwater aan boord bleken te hebben voor hun reis richting Jemen. Dit soort scheepjes worden makkelijk aangezien voor vaartuigen van piraten. Nadat de bemanning van Hr. Ms. Tromp de mannen, vrouwen en kinderen van voldoende water had voorzien, vervolgde het scheepje veilig haar weg.

Generaal Middendorp spreekt de manschappen toe tijdens een Alle Hens. - Foto: ministerie van Defensie

In Oman heeft Directeur Operaties Defensie generaal-majoor Tom Middendorp een bezoek gebracht aan de bemanning van het fregat Hr. Ms. Tromp. Hij werd daarbij namens de Koninklijke Marine vergezeld door brigadegeneraal der mariniers Rob Verkerk.

Soedan - UNMIS

De Nederlandse bijdrage aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in het Afrikaanse Soedan (UNMIS) is met een jaar verlengd. Dat heeft het demissionaire kabinet vorige week besloten. Dit betekent dat 12 militaire waarnemers, 15 politietrainers en enkele staffunctionarissen tot 13 april 2011 in Soedan blijven. Hun taak verandert niet. Zij dragen door hun aanwezigheid en adviezen bij aan de stabiliteit in het missiegebied en het slagen van het vredesproces. Nederland neemt al sinds 2006 deel aan de stabilisatiemacht.

Nationaal

Een Apache-gevechtshelikopter (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Op verzoek van het ministerie van Justitie heeft de Koninklijke Luchtmacht vorige week in Noord-Brabant met een Apache assistentie verleend aan de politie. De gevechtshelikopter werd ingezet voor observatie vanuit de lucht na een vermoedelijke bankoverval.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft op 7 maart met specialisten en expertise een politieonderzoek in Oss ondersteund.