UMC Utrecht


Vaccinatiefase groot onderzoek afgerond

Bijna 84.000 senioren nemen deel aan Capita

Het grootste vaccinatieonderzoek dat ooit onder ouderen gehouden is, CAPiTA, heeft de belangrijke fase van vaccineren afgerond. Ruim 84.000 deelnemers hebben het onderzoeksvaccin of de placebo gekregen. De komende twee jaar wordt, in samenwerking met 58 Nederlandse ziekenhuizen, onderzocht of het vaccin bescherming biedt tegen longontsteking en andere ernstige infecties veroorzaakt door pneumokokken bacteriën.

Grootste vaccinatieonderzoek bij ouderen ooit

In het najaar van 2008 is het Julius Centrum, onderdeel van het UMC Utrecht, gestart met het Community Acquired Pneumonia immunisation Trial in Adults (CAPiTA) onderzoek, het grootste vaccinatieonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. In dit onderzoek worden de effectiviteit en veiligheid van een onderzoeksvaccin tegen ernstige infecties veroorzaakt door pneumokokken-bacteriën onderzocht. In Nederland worden jaarlijks duizenden mensen, met name ouderen, opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een infectie door pneumokokkenbacteriën. Deze bacteriën zijn een van de veroorzakers van onder andere longontsteking. Veel ouderen overleven een infectie niet, waardoor dit onder deze groep één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland is.

Nauwe samenwerking met huisartsen

Om de werkzaamheid van het vaccin vast te stellen zijn ruim 84.000 mensen van 65 jaar en ouder gevaccineerd. De deelnemers zijn geselecteerd door hun eigen huisarts. In totaal werken ruim tweeduizend huisartsen aan het onderzoek mee. De helft van de deelnemers heeft een placebo toegediend gekregen zonder werkzame stoffen; de andere helft het onderzoeksvaccin. De effectiviteit van het vaccin wordt vastgesteld door beide groepen met elkaar te vergelijken.

Uitkomst onderzoek

De vergelijking van beide groepen wordt mogelijk gemaakt door extra onderzoek te verrichten bij CAPiTA deelnemers die in een ziekenhuis worden opgenomen met een mogelijke longontsteking.

Over twee jaar kan worden bepaald of er verschillen zijn in het optreden van longontsteking veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie tussen deelnemers die het onderzoeksvaccin hebben gekregen en deelnemers die het placebo hebben gekregen. Als blijkt dat het vaccin effectief is, dan zal het onderzoeksteam aan alle deelnemers die het placebo hebben gekregen alsnog het vaccin met de werkzame stoffen aanbieden. Dit zal op zijn vroegst in 2011 zijn.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. donderdag 11 maart 2010