CNV Onderwijs

11 maart 2010

Verplichte acceptatie is non-discussie

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs

Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, vindt een acceptatieplicht voor het onderwijs `onnodig en niet aanvaardbaar'. Hij reageert op het voornemen van de PvdA alsnog tijdens de periode van dit demissionaire kabinet een acceptatieplicht voor het bijzonder onderwijs in de wet op te nemen. De indieners van het wetsvoorstel menen dat door deze maatregel de spreiding van leerlingen met achterstanden over bijzondere en openbare scholen eerlijker zou worden.

`Veel allochtone leerlingen vooral in de stedelijke gebieden bezoeken nu al een katholieke of protestants-christelijke school. Van een selectief toegangsbeleid is bij deze scholen geen sprake. Wie werkelijk iets wil doen aan onderwijsachterstanden, kan zich beter richten op de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs aan achterstandleerlingen. Een gerichte aanpak door extra faciliteiten voor scholen met meer dan gemiddeld veel leerlingen waarvan de ouders een laag opleidingsniveau hebben, lijkt ons veel effectiever'

Bovendien, aldus Rog is `de vrijheid van ouders een school te bezoeken met een eigen pedagogische en levensbeschouwelijke kleur een groot goed"

---