CDA

EU-Landbouwcommissaris: eerlijke margeverdeling boer-supermarkt donderdag 11 maart 2010

Straatsburg - Eurocommissaris Ciolos gaat initiatieven nemen voor een eerlijke margeverdeling en niet wachten tot de wetsvoorstellen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Ciolos is van plan nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen. Hij deed deze toezegging tijdens een overleg met CDA-Europarlementariër Esther de Lange (landbouw) en andere leden van de landbouwcommissie.

Ciolos is hierover al in gesprek met zijn college Almunia (mededinging) en vertegenwoordigers van België, het land dat vanaf juli het roterende voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt.

Esther de Lange: "De verhouding tussen de prijs die een boer voor zijn product krijgt staat niet in verhouding met de prijs voor hetzelfde product in de winkel. Op dit moment heeft een varkensboer een marge op geïnvesteerd vermogen op zijn product van -4%, terwijl de supermarkt die dezelfde koteletten doorverkoopt aan de consument een winst kan maken van 22%. Boeren krijgen te weinig in verhouding tot de prijs die de consument in de winkel betaalt. Ik ben blij dat Ciolos samen met zijn collega voor mededinging optreedt en dat Almunia, in tegenstelling tot zijn voorganger Kroes, het belang van een eerlijke margeverdeling inziet"