FNV

11-3-2010

Deeltijdwerk ook ideaal voor mannen

Werken in deeltijd is niet alleen prettig voor vrouwen met kinderen. Ook mannen kunnen er veel plezier aan beleven. Om ook wat meer voor de kinderen te zorgen, en zo hun partner de kans te geven juist meer te werken. Of gewoon om meer tijd te hebben voor zichzelf of hun relatie.

Die - voor de hand liggende - argumenten waren te horen in een deeltijdcafé voor mannen. Na vijf van zulke promotiebijeenkomsten in het land gericht op vrouwen, georganiseerd door de Taskforce DeeltijdPlus, stonden nu de mannen in het centrum van de belangstelling. Want waar lopen vrouwen met kinderen die grotere deeltijdbanen willen tegenop? Juist, manlief die niet korter wil, kan of durft te werken, zodat de kinderen wel heel veel (dure) opvang nodig hebben.

Zaaltje vol mannen Een zaaltje vol aan de Nes in Amsterdam. Met inderdaad vooral mannen, enkele tientallen. Een select gezelschap, dat wel, want vooral geworven via in de Taskforce deelnemende organisaties, zoals de FNV. En zo blijkt dat de helft van de aanwezige mannen al in deeltijd werkt. Van de andere helft hebben slechts vijf mannen kinderen. Eén van hen zegt dat zijn kinderen al wat ouder waren toen hij ze leerde kennen, dus hij valt eigenlijk af.

Al kun je je dus afvragen hoe effectief zo'n deeltijdcafé is, leuk is het in elk geval wel. Er is genoeg subsidie voor gratis drankjes en hapjes aan de bar, zodat de sfeer er goed in komt. Een leuke presentatrice, een cabaretière, een actrice en een afwisselend programma met toneelstukjes, quizjes en discussies doen de rest.

Gratis loopbaancoach En dan is daar ook nog een gratis loopbaancoach. Helaas maakt alleen de verslaggever gebruik van zijn goede diensten. Gert Westerveld stort zich vol toewijding op mijn `probleem'. Maar helaas, ik werk al in deeltijd, en dat zonder kinderen. De tijdelijkheid van mijn contract dan, daar kunnen we het ook over hebben.


Onweerstaanbaar Mensen laten zich vaak leiden door angst, zegt Westerveld. "Geloof niet alles wat je denkt, maar dat wat je doet léven. Dat kun je telkens kiezen en daarop valt te vertrouwen. Als je houdt van je talenten ben je onweerstaanbaar", stelt hij. Maar iemand moet daar wel voor willen betalen, werp ik tegen. "Je wordt hyper-vindingrijk. Toeval komt op je pad, dankzij je uitstraling." Die uitstraling ziet een werkgever niet aan een sollicitatiebrief, toch? "Via briefjes solliciteren is oud denken! Gebruik je netwerk en volg je spontane ingevingen."

Drempels Coaches als Westerveld zouden veel mannen over de drempel kunnen trekken om in deeltijd te gaan werken. Want het is vaak de angst voor de baas en het vermeende nadelige carrièreperspectief dat hen tegenhoudt. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Discussies over de verdeling van huishoudelijke taken (mannen in de zaal: "Erken dat mannen anders zijn met schoonmaken en opvoeden"), zoals op deze avond, kunnen ook nuttig zijn om drempels te slechten.

Evaluatie Binnenkort komt er nog één deeltijdcafé, gericht op vrouwen. Eind maart presenteert de Taskforce DeeltijdPlus een evaluatie van haar werk. Dan horen we ongetwijfeld hoe vrouwen wat meer en mannen wat minder zouden kunnen werken. Door ook mannen te overtuigen van de zegeningen van deeltijdwerk. Wellicht als iets onweerstaanbaars.