GroenLinks

Israel lapt vredesonderhandelingen aan zijn laars

Woensdag 10 maart 2010, 17:20u - Mariko Peters

* midden-oosten israel palestina

Israel lapt vredesonderhandelingen aan zijn laars

Vandaag spreekt de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer met Israëlisch vicepremier Dan Meridor. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters waardeert dat Meridor zegt bereid te zijn alle belangrijke discussiepunten tussen Israel en de Palestijnen als bespreekbaar te maken tijdens vredesonderhandelingen. Onverenigbaar zijn wel de uitlatingen in verschillende media over het nooit opgeven van Jeruzalem. Ondanks dat ook de Palestijnen Jeruzalem als hun hoofdstad zien. Bovendien is Meridor niet bereid terug te gaan naar de grenzen van 1967, wat internationaal wordt aanvaard als toekomstige verdeling tussen een Israëlische en een Palestijnse staat.

Peters zal Meridor dan ook aan de tand voelen over zijn uitspraken en hem aanspreken op eerder gemaakte vredesafspraken in de zogenoemde roadmap die Israel heeft ondertekend. Als minister van Inlichtingen (en Atoomenergie) draagt deze vicepremier een speciale verantwoordelijkheid in het conflict met de Palestijnen.

GroenLinks veroordeelt de aankondiging van Israel tot de bouw van nog eens 1600 appartementen in bezet Oost-Jeruzalem. "Dit is een blamage voor Amerikaans vice-premier Biden, die net de stukgelopen vredesonderhandelingen nieuw leven in kwam blazen. Israel lapt weer eens de internationale onderhandelingen totaal aan zijn laars", aldus Peters.