GroenLinks

Femke Halsema houdt Annie Romein Verschoorlezing

Donderdag 11 maart 2010, 18:32u - Femke Halsema
* armoedebestrijding

* emancipatie

* Internationale Vrouwendag

Femke Halsema houdt Annie Romein Verschoorlezing

Niet het glazen plafond, maar de armoede onder vrouwen zou de prioriteit van feministen in Nederland moeten zijn. Dat betoogt GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema in de Annie Romein Verschoorlezing die zij vanavond voordraagt op de Universiteit van Leiden.

Rijkdom en macht zijn nog steeds oneerlijk verdeeld over de seksen. Mannen zijn vele malen rijker en machtiger dan vrouwen. Van de 10% hoogste inkomens in Nederland is 85% man. De laagste inkomensgroepen in Nederland bestaan voor tweederde uit vrouwen. Rijke mensen zijn veelal man en - helaas is het omgekeerde ook waar: arme mensen zijn vaker vrouw. Armoede komt het meeste voor onder jonge alleenstaande moeders in de bijstand. Bijstandsmoeders lopen het grootste risico op langdurige armoede.

De emancipatie is dus verre van voltooid vindt Halsema. Het is tegenwoordig heel normaal dat ook vrouwen werken en een inkomen verdienen, maar de overgrote meerderheid verdient daarmee onvoldoende om ook echt in de eigen levensbehoefte te kunnen voorzien. Een meerderheid van de laagopgeleide vrouwen heeft helemaal geen werk. Zij zijn afhankelijk van hun man of een armoedige uitkering.

Volgens Halsema moet de economische zelfstandigheid van vrouwen bovenaan de agenda staan van zowel de vrouwenbeweging als overheid. "We moeten af van de mythe van de keuzevrijheid van vrouwen. Deze bestaat namelijk pas werkelijk als alle keuzes mogelijk zijn. Namelijk dat bijvoorbeeld de kinderopvang beschikbaar en betaalbaar is. En dat er voor bijstandmoeders zinvol werk is waarmee zij in deeltijd een voltijds minimumloon kunnen verdienen."

De Annie Romein-Verschoorlezing wordt vanaf 1989 jaarlijks gehouden ter viering van de Internationale Vrouwendag. De lezing is bedoeld om een breed publiek kennis te laten maken met verrassende, wetenschappelijk gefundeerde inzichten op het gebied van gender en vrouwelijkheid.

De gehele lezing is vanaf 20.30 uur te lezen op www.femkehalsema.nl