Woonbond


11-03-2010

CPB weer kritisch over rol corporaties

Vooruitlopend op een integrale woningmarktstudie heeft het CPB wederom een kritisch document geschreven over de corporatiesector. Een belangrijke pijler van de sector is om de huur van sociale huurwoningen kunstmatig laag houden. Volgens het CPB komt daardoor veel geld niet terecht bij de doelgroep, is er sprake van oneerlijke concurrentie met commerciële projectontwikkelaars en leidt de situatie tot rechtsongelijkheid onder huurders. Veelvuldig verwijst het CPB in zijn essay naar de gang van zaken bij Rochdale en Woonbron om aan te geven dat corporaties activiteiten doen die ze niet behoren te doen.

Het CPB ziet drie beleidsrichtingen om de door het CPB gesignaleerde problemen te voorkomen:

* versterking van het toezicht door de overheid;
* volledige verschuiving van de vaststelling van de huren naar het rijk, gekoppeld aan overdraagbaarheid van de vermogens van corporaties;

* verkleining van de corporatiesector door het uittreden van corporaties uit het bestel, gecombineerd met het terugvloeien van het vermogen naar de overheid.

Opvallend is dat het CPB weer met een visiedocument komt dat een volkshuisvestelijke en rekenkundige onderbouwing ontbeert. Ook wordt alleen naar de huursector gekeken en niet naar de integrale woningmarkt (sociale huur, particuliere huur en koopsector). Doe je dat laatste, dan blijkt dat het met die lage huren heel erg meevalt. De matiging van de sociale huren is grotendeels te zien als een compensatie van de opwaartse druk op de huurprijzen door de hypotheekrenteaftrek en het restrictieve ruimtelijk ordeningsbeleid. Evenals het CPB is de Woonbond zeer kritisch over de gang van zaken bij Rochdale (fraude) en Woonbron (te ruime taakopvatting), maar in de commerciële huursector gaat het er ook lang niet altijd doelmatig en rechtmatig aan toe. Wij raden het CPB aan om eens het onlangs verschenen boek De vastgoedfraude van van der Boon en van der Marel te lezen.

De Woonbond vindt dat corporaties een goed instrument zijn om huren betaalbaar te houden en de leefbaarheid te bevorderen. Wel moet de inkadering verbeterd worden en het toezicht versterkt worden (de eerste optie van het CPB). Dit wordt geregeld in de zogenaamde Herzieningswet die momenteel bij de Raad van State ligt. De Woonbond hoopt dat deze, ondanks de kabinetscrisis, snel behandeld zal worden.