Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden wint verkeersveiligheidprijs

Bron: Gemeente Leeuwarden (11-03-2010)

In tien jaar tijd heeft de gemeente Leeuwarden het aantal verkeersslachtoffers teruggebracht met 50%. Als blijk van waardering heeft gedeputeerde Piet Adema woensdag 10 maart een miniatuur van het beeld `De Verstomde schreeuw' uitgereikt aan wethouder verkeer Gerrit Krol van de gemeente Leeuwarden.

`De gemeente heeft in een decennium gezorgd voor een halvering van het aantal verkeersslachtoffers. Daarmee levert de gemeente Leeuwarden een aanzienlijke bijdrage aan verkeersveiligheid in de gehele provincie Fryslân', zegt Piet Adema, voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF).

Piet Adema: `Verkeersveiligheid is voor het ROF van groot belang. Leeuwarden is een voorbeeldgemeente voor Fryslân als het gaat om de aanpak van verkeersonveiligheid. Dit doet zij niet alleen door het veiliger maken van wegen, maar ook door het stimuleren van veiliger verkeersgedrag.'

Wethouder Gerrit Krol gaf aan erg blij te zijn met de prijs. `In eerste instantie is onze aanpak hoofdzakelijk gericht op de zogenaamde blackspots', zegt Krol over het Leeuwarder beleid. `De meest gevaarlijke punten in de gemeente zijn gereconstrueerd, waarbij de aandacht zoveel mogelijk is gericht op het voorkomen van ongevallen.' De gemeente wil de kans op ernstig letsel zo klein mogelijk te maken, door bijvoorbeeld rotondes in de stad aan te leggen en verkeersluwe 30km-zones in te richten.

Gerrit Krol: `We geven mogelijkheden voor permanente verkeerseducatie op scholen in Leeuwarden in samenwerking met partners zoals Veilig Verkeer Nederland en de Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Deze organisaties zorgen voor verkeersexamens voor de basisscholen, verkeersmarkten voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en voor specifieke verkeerslessen in het onderwijs. Ook de Chauffeursvereniging Friesland is actief in Leeuwarden met het geven van praktijkgerichte voorlichting in de gemeente over het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ik ben blij met deze vormen van samenwerking. Het laat zien dat het positieve resultaten oplevert.'

`De Verstomde Schreeuw'
Miniaturen van het beeld `De Verstomde Schreeuw' worden uitgereikt aan personen of instanties in Fryslân met een bijzondere verdienste voor de verkeersveiligheid. Het beeld is gemaakt door Fokke Veurman voor de actie `-25% Verkeersslachtoffers'. Het is de elfde keer dat de miniatuur wordt uitgereikt.